Čović: Format sastanka u Briselu je promašen, fokus je trebao biti na izbornom zakonu

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je sinoć u da je format sastanka promašen i da je on došao u Brisel u nadi da će najveći iskorak biti napravljen prema reformi izbornog zakona.

Dodao je da mu je žao što je “sve to ovako okončano”.”Ja ću uputiti jedno pismo gospodinu Michelu, jer sam bio ovdje u Briselu i čekao da možda napravimo neki drugačiji format razgovora. Bilo je puno tajnovitosti oko ovog sastanka i na kraju je to, nažalost, bio format koji je ograničio mogućnosti, barem moje participacije”, kazao je Čović.

Dodao je da dokument koji je pripremljen je općeg karaktera i da ne zna hoće li ga netko potpisivati i očekuje li se to uopće.

“Postavljen je tako kao da će se potpisivati, iako je meni bilo rečeno da neće. Ja sam došao ovdje da bih pokazao dobru volju i iz poštovanja prema gospodinu Michelu. Držimo da je najveći iskorak trebalo napraviti prema reformi izbornog zakona, ali to u ovom formatu nije bilo moguće” dodao je Čović.

Zaključio je da je HDZ bio uključen u prvi dio tehničke pripreme današnjeg sastanka koji se odvijao na razini savjetnika, u želji da se dokument, odnosno izjava što korektnije uradi.

“Ja sam i prije polaska kazao da nema mogućnosti da stavljamo potpise na dokument gdje će biti i ‘bošnjački članovi Predsjedništva BiH’ koji su nekoliko puta uzurpirali pravo hrvatskog naroda na izborima. Vođena je jedna rasprava, pokušalo se taj dokument staviti u funkciju stabilnosti BiH, našeg budućeg kandidatskog statusa i ono što bi trebalo raditi kao prioritete” navodi Čović.

On se zahvalio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu zbog truda koji je uložio, iako je ponovo istakao da je “format sastanka promašen”.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI