Crnadak: Dodik odustao od EU, doveo RS u najgori međunarodni položaj

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak izjavio je da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odustao od Evropske unije i doveo Republiku Srpsku u najgori međunarodni položaj otkako postoji.

„Očigledno je da je Dodik zaokrenuo kormilo i odustao od EU, odveo nas u najgori međunarodni položaj od kada postoji Republika Srpska, da uporno gura prst u oko važnim međunarodnim igračima i traži nove sukobe“, naveo je Crnadak.

Prema njemu, posebno je opasno što je Dodik „postao ogroman teret, ne samo Republici Srpskoj, već i Srbiji i njenoj politici mira i stabilnosti“.

Crnadak, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini RS, postavio je pitanje – zašto Dodik nije pozvao ambasadora Srbije na sutrašnju posebnu sjednicu parlamenta Republike Srpske, da poslanici „čuju poziciju Beograda i njihova razmišljanja“.

“Valjda je za zauzimanje stavova u vezi sa globalnom političko-bezbjednosnom situacijom i pozicioniranjem Republike Srpske važnije imati stav Srbije, nego bilo koje druge zemlje. Da li je Dodik protiv onoga šta radi Srbija i kako je glasala u UN ili možda nije zadovoljan izjavom predsjednika (Aleksandra) Vučića, da Srbija jeste vojno neutralna, ali politički nije, jer se opredijelila da postane članica EU”, rekao je Crnadak.

On je naveo i da u sutrašnju sjednicu parlamenta RS Milorad Dodik i njegov SNSD “ulaze bez imalo kredibiliteta i ništa što sutra predlože ne treba uzeti za ozbiljno”, jer, kako je istakao, 10. juna ističe rok koji je Narodna skupština dala Vladi za formiranje Vojske Republike Srpske i Uprave za indirektno oporezivanje RS, a Dodik i SNSD po tom pitanju ništa nisu uradili.

Crnadak je ocijenio da sutrašnja posebna sjednica parlamenta RS, koja je sazvana na Dodikov zahtjev, ima četiri cilja – “da Dodik izvrši naloge koje je dobio, da se stvore dodatne tenzije, da se nastavi sluđivanje naroda i da se pokuša pridobiti poneki glas za oktobarske izbore”.

Parlament RS sutra će raspravljati o samo jednoj tački dnevnog reda – “međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske”. Najavljeno je da će se poslanicima obratiti i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Izvor: N1

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI