Dok čeka svog kupca, objekat Doma penzionera u Bihaću izložen propadanju

Nedovršeni Dom penzionera u Bihaću, čija izgradnja je počela u periodu bivše Jugoslavije, bio je namijenjen da pruži udoban dom najstarijim članovima našeg društva. Međutim, rat u Bosni i Hercegovini prekinuo je taj san, ostavivši ovaj objekt kao svojevrsni spomenik propadanja.

Objekt Doma penzionera u Bihaću je jedini od svih domova penzionera u Federaciji BiH koji nikada nije prodan ili uspješno završen. Ta građevina je trebala postati oaza mira i sigurnosti za starije građane, ali se konstrukcija koja je ostala, pretvorila u simbol nesređene prošlosti.

-On je već bio na prodaju. Njegovu prodaju je objavila Agencija za privatizaciju FBiH, ali se nije javio kupac. Njegova knjigovodstvena vrijednost iznosi oko 11 miliona KM. Sporna je bila jedna o četiri parcele na kojima je objekat izgrađen. Neko u Općini Bihać nije proveo prijenos i vlasništvo na Dom penzionera i taj dosije je nestao. To se znalo krajem ’90-ih i početkom 2000-ih godina. Zbog toga sve prethodne godine objekat nije mogao ići na prodaju preko Agencije za privatizaciju. Onda je bivši gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić riješio pitanje te parcele i dom je stavljen na prodaju – pojašnjava predsjednik Saveza udruženja penzionera USK-a Mirsad Terzić.

Dodaje kako je procjena nekadašnjeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića bila da je Grad Bihać u izgradnji ovog objekta, učestvovao sa tri miliona KM i da Bihaću pripada toliko novaca od njegove prodaje.

-Zemljište, izdavanje građevinske dozvole i ostalog je finansirao SIZ (Samoupravna interesna zajednica) Bihać. Gradsko vijeće i gradonačelnik Šuhret Fazlić su vratili tu jednu spronu parcelu u prvobitno stanje, plaćene su određene takse i sve je očišćeno, tako da nema više ništa sporno, samo se čeka da se pojavi potencijalni kupac – kaže Terzić.

A dok se ne pojavio kupac, nedovršeni Dom penzionera u Bihaću će i dalje propadati i biti spomenik neuspjeha nadležnih da riješe ovaj problem.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI