Dragan Čović će usloviti formiranje vlasti i imenovanjem direktora FUP-a

Lider HDZ-a Dragan Čović će, kako saznaje Klix.ba, formiranje vlasti sa SDA na federalnom nivou usloviti i imenovanjem direktora Federalne uprave policije (FUP).

Naime, HDZ smatra da će na taj način odmah testirati iskrene namjere SDA odnosno drugog probosanskog bloka (Trojka) za formiranje vlasti odnosno buduće raspodjele resora koji prema dosadašnjem rasporedu nisu pripadali njima. To će biti, kako navode, uslov bez kojega se ne može.

Rukovodstvo HDZ-a je stava kako je došlo vrijeme da neko iz reda hrvatskog naroda bude na čelu federalne policijske agencije. To znači da bi se opet išlo na rušenje već završenog konkursa čime bi se ostavio prostor novom sazivu Vlade FBiH da sprovede novi konkurs.

Također, zakon je jasan i kaže da na funkcijama federalnog ministra unutrašnjih poslova i direktora FUP-a ne mogu biti osobe iz istog konstitutivnog naroda.

Ovo će, kako saznajemo, biti uslov bez kojeg se neće dalje pregovarati i bit će ga potrebno riješiti na samom početku. Ko će više popustiti, SDA ili stranke okupljene oko Trojke, bit će poznato kada krenu i zvanični pregovori o formiranju vlasti.

Podsjetit ćemo da je na prvom konkursu najboljerangirani bio Zoran Galić, ali je cijeli proces odugovlačen i na kraju poništen. Na drugom, nedavno održanom, konkursu ministri u Vladi FBiH su blokirali imenovanje na posljednjoj stepenici jer nisu glasali između Ensada Kormana i Svevlada Hoffmanna.

Također, još jedna “otežavajuća” okolnost za početak pregovora po SDA će biti i posljednja apelacija Šefika Džaferovića Ustavnom sudu BiH jer u HDZ-u smatraju kako to ukazuje na neiskrenost SDA u predstojećim razgovorima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je, podsjetit ćemo, uputio Zahtjev za ocjenu ustavnosti Amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavio je da će 3. ili 4. novembra početi intenzivni razgovori o formiranju vlasti nakon što je već završio razgovore sa, kako je kazao, “prijateljima kada je u pitanju HDZ, a potom i strankama HNS-a”.

“Intenzivno smo neformalno razgovarali s drugim strankama, predstavnicima druga dva konstitutivna naroda”, otkrio je.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI