GENIJE U PARLAMENTU: Poslanik Galić uzeo 29.000 KM otpremine, proveo dan u penziji, vratio se i u 2020. zaradio oko 100.000 KM!

„Kriti se iza zakona za nešto što je nemoralno postao je omiljeni sport onih pohlepnih u politici. To je slučaj i sa uzimanjem otpremnine za odlazak u penziju i nakon toga momentalni povratak u profesionalni radni odnos“, kaže poslanik Magazinović

Najveći državni parazit u najtežoj poslijeratnoj godini, prošlogodišnjoj pendemijskoj, bio je Jakov Galić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Galić je u džep strpao skoro 100.000 KM! (preciznije, 96.738 KM).

Osim ukupnih godišnjih primanja u iznosu oko 70.000 KM, Galić je mrtav-hladan od građana BiH uzeo 29.000 KM na ime otpremnine, otišao na dan u penziju i već sutradan se našao na redovnoj plati koju finansiraju građani BiH.

JEDAN OD NAJVEĆIH NERADNIKA

Interesantno je da je Galić (Socijalistika partija) u Parlament ušao na osnovu kompenzacijskog mandata. Prema podacima iz Parlamenta, od početka mandata Galić nije postavio niti jedno poslaničko pitanje (!), pa je njegove odluka da se počasti optremninom i od poreskih obveznika BiH faktički otme skoro 100.000 tim prije je bezobraznija, nemoralnija, nevjerovatnija.

Foto: Faksimil izvoda primanja Jakova Galića u 2020. godini u šta je uračunata i otpremnina od 28.997 KM

S druge strane, Galiću se ne može osporiti rušilačka podrška u vidu opstrukcija svih procesa od interesa države. Podsjećamo, upravo je njegova podignuta ruka prošlog maja, u vrijeme kada je u državi zbog pandemije sve stalo, trebalo da potvrdi odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, na čemu je koalicija SNSD-HDZ insistirala, dok su stranke sa sjedištem u Sarajevu to opovrgavale.

Galić: Fotografija koja govore više od hiljadu riječi

Taj zakon su zajedno predložili isti oni poslanici koji su lani naplatili bez privilegija svaki pojedinačno oko 70.000 KM, uključujući i naknade za lažne odvojene živote, izmišljene privilegije „obilaska izbornih baza“, itd.

Ovaj su Zakon, osim Galića, inicirali poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, te njihove kolege iz hrvatskog bloka Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Upravo u tom mjesecu, maju 2020. godine, Galić je postao penzioner na dan odlazi da bi potom bez imalo srama od građana BiH uzeo 29.000 KM „otpremnine“ i već sutradan se vratio na poslaničku platu.

NEMORALNI ZAKON SAMI SEBI KREIRALI

Ovo nažalost nije novina jer su ovu vrstu kriminala ozakonili upravo poslanici sami sebi, pa je tako 2015. godine, interesantno također u maju, isto ovo učinila SNSD-ova poslanica u Parlamentu BiH Dušanka Majkić, koja je kao otpreminu za formalni odlazak u penziju uzela 28.000 KM. U tom trenutku Majkić je imala ravno 40 godina i jedan dan radnog staža.

Foto: Dušanka Majkić (desno) u društvu kolegice iz stranke Milice Marković

Naravno, i Majkić je sve ove godine nastavila redovno da uzima više od 70.000 godišnje od poreskih obveznika BiH. Njen predstavnički mandat započeo je 2006. godine i nikada nije prestao. Do danas je zaradilo više od 1,15 miliona KM, a samo u godini pandemije, kada je održano samo pola od predviđenih sjednica, od države je inkasirala 72.600 KM.

U vrijeme dok je bio član Administrativne komisije u mandatu 2010-2014. godine, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Saša Magazinović nekoliko puta je pokušao da inicira izmjene ove zakonske odredbe koja pogoduje parlamentarnim uhljebima. Za Inforadar podsjeća da njegova inicijativa nije imala podršku:

„Kriti se iza zakona za nešto što je nemoralno postao je omiljeni sport onih pohlepnih u politici. To je slučaj i sa uzimanjem otpremnine za odlazak u penziju i nakon toga momentalni povratak u profesionalni radni odnos. U mandatu kad sam bio član administrativne komisije svaki put sam glasao protiv otpremnina, iako sam znao da zapravo glasam protiv nečega sto je propisano zakonom, ali to je bio moj vid revolta i protivljenja. Uživanje visoke otpremnine nakon čega se sutra dan vraćaju u radni odnos je, nažalost, isključivo stvar obraza svakog pojedinca“, ističe Magazinović.

Magazinović: Uživanje visoke otpremnine nakon čega se sutra dan vraćaju u radni odnos je, nažalost, isključivo stvar obraza svakog pojedinca

Podsjećamo da su početkom okrobra prošle godine delegati u Domu naroda Parlamenta BiH odbili da usvoje niz prijedloga za smanjenje privilegija funkcionerima. Između ostalog, odbili su Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH, zabrani korištenje sredstava za reprezentaciju do kraja godine, ukidanju prava na regres, jubilarnih nagrada, te ukidanju naknada za obrazovanje i stručno usavršavanje, odvojeni život, stimulacije, službena putovanja, obilazak izbornih baza i, naravno, gotovo pljačkaških otpremnina.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI