U organizaciji pokreta Ženski marš-borba za život, te podršku univerzitetskih  profesora, dio građana Sarajeva danas se ponovo okupio kako bi javno iskazali  nezadovoljstvo zbog nenabavke cjepiva protiv virusa COVID-19.

Od državnih i federalnih parlamentaraca zatražili su smjenu Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH i imenovanje novih saziva izvršne vlasti, koji će u roku od 14 dana predstaviti jasan i provodiv akcioni plan borbe protiv pandemije korona virusa i upravljanja krizom.

Maja Gasal-Vražalica tokom svog obraćanja podsjetila je da je na protestima održanim istim povodom 6. aprila vlastima ostavljen rok do 13. aprila da reaguje i nabavi cjepiva i ispuni ostale uslove, ali da niko od nadležnih na upućene zahtjeve nije reagovao.

Na skupu je govorio i dr. Bakir Nakaš koji je, podsjetimo, podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Ankice Gudeljević, ministrice civilnih poslova BiH, Fadila Novalića premijera FBiH i Vjekoslava Mandića, ministra zdravstva FBiH, „zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra 2020. do 18. marta 2021. godine, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu obavili ili izvršili svoje službene dužnosti u pogledu osiguravanja i direktne nabavke vakcina potrebnih za imunizaciju stanovništva“.

„Podnesite ostavke, to je jedino što vam je danas ostalo. Grupa građana koja je okupljena oko Saveza antifašista je izrazila svoje nezadovoljstvo protiv odgovornih koji su na vrijeme trebali da osiguraju neophodna zaštitna sredstva protiv koronavirusa. Imamo informaciju da Tužilaštvo intenzivno radi“, rekao je Nakaš te istakao da neko mora odgovarati.

Zaključio je da političari koji ne znaju nabaviti cjepivo trebaju da se sklone, kako bi došli oni koji znaju.

Podsjećamo, BiH je na dnu ljestivice po pitanju imunizacije stanovništva protiv COVID-19 u Evropi, a nakon pojave trećeg vala pandemije druga je država po broju preminulih od posljedica korona virusa na evropskom kontinentu.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime