Tima Bučuk iz Sarajeva već osam dana boravi u Klinici za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu, u koju se smještaju pacijenti pozitivni na COVID-19.

I u tome ne bi bilo ništa novo ni neobično da se korona virusom, kako je potvrdio njen suprug Halid, nije zarazila u ambulantnom vozilu koje pacijente oboljele od zatajenja bubrega prevoze na hemodijalizu Klinike za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

„Stanje moje supruge za sada je dobro i osim povišene temperature nema drugih simptoma. Koliko je meni poznato, još nekoliko pacijenata leži u Podhrastovima od onih koji su prevoženi istim ambulantnim vozilom. Pojašnjeno mi je da je tamo smještena jer ta bolnica ima aparate za hemodijalizu“, kazao je Halid Bučuk.

Foto: Halid Bučuk

Prema saznanjima Inforadara, prve naznake o širenju COVID-19 među pacijentima Klinike za hemodijalizu KCU Sarajevo pojavile su se prije desetak dana, ali zvanično do danas nisu saopštene. Iako smo mail s pitanjima o pojavi virusa među dijaliznim pacijentima poslali u KCUS, našem portalu nije odgovoreno ni nakon četiri dana od danja slanja upita, što je samo po sebi znakovito.

Jedan od članova porodice hemodijaliznih pacijenta, koji je zbog mogućnosti posljedica istupanja u javnosti po svog srodnika želio da ostane anoniman, ispričao nam je da se u ambulantnom vozilu zarazilo čak pet pacijenta, koji su potom smješteni u bolnicu Podhrastovi, ali i da su za sada „relativno dobrog zdravstvenog stanja“.

„Od prvih slučajeva pojave korona virusa, pitali smo nadležne u Klinici za hemodijalizne bolesti imaju li plan zaštite pacijenata od zaraze, jer je poznatno da su najveće posljedice i često sa smrtnim ishodom bile kod lica koja su imala pridružena oboljenja. Međutim, oni od starta nisu imali nikakav plan, iako Klinici za hemodijalizu KCU Sarajevo pripadaju i pacijenti iz Goražda koje nema dijalizni centar. A morali su utvrditi protokole ponašanja i pacijenta i osoblja“, ističe naš sugovornik.

Foto: Izolatorij Podhrastovi

Navodi i da je na prve upite o pojavi COVID-19 među hemodijaliznim pacijentima načelnica klinike negirala, da bi potom obavijestila pacijente da se jave svojim porodičnim ljekarima na testiranje.

„I tada im nije osiguran prevoz i morali su sami doći u ambulante i čekati na testiranje s ostalim pacijentima“, ističe ogorčeno naš sagovornik.

I Bučuk pojašnjava da je isto rečeno i njegovoj supruzi.

„Svim pacijenti koji dolaze na hemodijalizu mjeri se temperatura, vrši se sterilizacija ruku, nose se i zaštitne maske. No, kada su posumnjali da je jedna od pacijentica koja je koristila isti prevoz pozitivna na korona virus suprugu su odmah obavijestili i uputili je na testiranje u Dom zdravlja kojem kao pacijent pripada“, pojašnjava Bučuk.

Naglašava da mu je sada najvažnije da se supruga što prije oporavi.

„Od marta, kada se korona virus pojavio, i kćerka i ja smo preduzimali sve mjere kako se moja supruga ne bi zarazila. Spavali smo u odvojenim sobama, kretanje van kuće sveli na minimum, vodili računa o ličnoj higijeni, poštovali sve preporuke. Ali, vidite šta se na kraju deslo“, dodao je Bučuk.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u Bosni i Hercegovini se od početka epidemije COVID-19 zarazilo 8.787 ljudi, 264 je preminulo, a oporavilo su se 4.002 osobe (podaci od 22. jula).

Iako se tokom juna i jula u oba bh. entiteta bilježi gotovo eksponencijalni rast broja zaraženih korona virusom, u cijeloj državi osim različitih upozorenja građanima nema konkretnih poteza kojima bi se moglo preduprijediti širenje epidemije.

I predstavnici vlasti i zdravstveni radnici odgovornost prebacuju na građane koji su se nakon popuštanja restriktivnih mjera neodgovorno ponašaju.

Korona virus ušao je i u zdravstvene ustanove, a prema posljednjim dostupnim podacima, najteža je situacija u bolnicama u Bijeljni i Zvorniku u kojem je zaražen veći broj ljekara i medicinskih sestara.

Prema navodima koji dolaze iz više zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, medicinskom osoblju, uprkos većem broju inostranih donacija, hronično nedostaje zaštitna oprema, što im dodatno otežava ionako teške uvjete rada.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime