INFORADAR SAZNAJE: Zgrada koju Radišić prodaje UIO BiH za 100 miliona namjenski građena za – UIO

Interesantno je da se sredstva za kupovinu zgrade vuku na računima UIO i prebacuju se iz godine u godinu kao „višegodišnja kapitalna ulaganja“. S obzirom da je na računu UIO 37,9 miliona KM za ove namjene, nije poznato kako i iz kojih izvora UIO namjerava namaknuti gotovo 60 miliona KM za kupovinu Radišićeve zgrade

Zgrada firme Grand Trade, banjalučkog „biznismena“ Mileta Radišića, locirana u samom centru Banjaluke na mjestu nekadašnjeg Picnog parka, koju je Radišić ponudio Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za blizu 100 miliona maraka, rađena je namjenski za smještaj Uprave, a sve je ranije dogovoreno na najvišem političkom nivou.

Informacija je Inforadaru potvrđena iz više nezavisnih izvora dobro upoznatih sa pozadinom gradnje objekta i njegovom namjenom.

Mile Radišić (Foto Capital)

Izvor iz UIO pojašnjava da su još u fazi gradnje Radišićeve zgrade pojedinci bliski direktoru Miri Džakuli odlazili da sebi rezerviraju najbolje kancelarije.

„To su mogli samo oni iz Džakuline ekipe. Odlazili su tamo da sebi rezervišu prostorije. Svi dosadašnji konkursi, na koje se niko nije javio, bili su farsa, što potvrđuju i ovi uslovi koje je UIO postavila pred ponuđače, jer su oni takvi da su odgovarali samo jednoj firmi, pogađate kojoj“, kaže izvor iz UIO.

Interesantno je da se sredstva za ove namjene – kupovinu zgrade i opreme za smještaj Uprave – već godinama vuku na računima UIO i prebacuju se iz godine u godinu kao „višegodišnja kapitalna ulaganja“. S obzirom da je na računu UIO 37,9 miliona KM za ove namjene, nije poznato kako i iz kojih izvora UIO namjerava namaknuti gotovo 60 miliona KM za kupovinu Radišićeve zgrade.

Foto: Faksimil revizorskoj izvještaja o kapitalnim ulaganjima iz kojeg se vidi da UIO za kupovinu zgrade na raspolaganju ima 37,9 miliona KM

Prema informacijama s kojima raspolaže Inforadar, u cijelu priču u vezi sa kupovinom zgrade te, s druge strane, ostankom Džakule na čelu Uprave sada već i više od dva mandata, uključeni su i lideri SNSD-a i HDZ-a, Milorad Dodik i Dragan Čović. Dodik kao Radišićev kum i neformalni gospodar svih neimarskih poduhvata na području Banjaluke, a Čović kao i nominalni i stranački šef Mire Džakule.

Budući da je po sistemu nacionalne rotacije na ključnim državnim funkcijama, nakon Bošnjaka Kemala Čauševića i Hrvata Džakule za direktora UIO trebalo da dođe Srbin iz SNSD-a, navodno je postignut dogovor da Džakula ostane na čelu UIO i drugi uzastopni mandat (a sada je to već i više od dva mandata), a da zauzvrat UIO kupi upravo Radišićevu zgradu.

O kakvom se poduhvatu radi govore i brojke. Prema pisanju kolega sa portala Capital, Radišić je 17.020 kvadrata poslovnog prostora ponudio za 4.950 KM po kvadratnom metru, pa bi tako s PDV-om objekat trebao da košta blizu 99.000 miliona KM.

Foto: Objekat i dalje u izgradnji

Poređenja radi, kompletan kompleks Administrativnog centra Vlade RS sa više zgrada, površine blizu 50.000 kvadratnih metara (dakle troduplo veći), sa trgom od 13.000 m2 i četiri fontane, plaćen je oko 220 miliona KM, a što je opet zbog same cijene bio predmet istrage Tužilaštva BiH.

Iz UIO su potvrdili da je slijedeći korak “ispitivanje dostavljene ponude”, a moguće je da će se ići i na direktni pregovarački postupak. Ukolio se to dogodi, izvjesno je bi unaprijed napumpana cijena mogla da bude snižena kako bi se Džakula i UIO pokazali kao dobri domaćini koji se brinu za budžet.

Vrijedi podsjetiti da su u drugi kompleks Mileta Radišića, lociran odmah pored zgrade koja se gradi za UIO, ranije uselili M:tel i firma Prointer, što dovoljno govori za sebe.

Široj javnosti Radišić, osim što jer Dodikov kum, poznat je i zbog „sukoba sa zakonom“ budući da je krajem 2013. osuđen na tri godine zatvora pod optužbom da je manipuliranjem cijenama Medicinske elektronike oštetio RS za više od 550.000 eura.

Na izdržavanje kazne zatvora u KPZ Tunjice u Banjaluci javio se 18. novembra 2015. godine, i to nakon što je gotovo devet mjeseci bio u bjekstvu. U oktobru 2017. pušten je na slobodu.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI