IZBACUJE LI DODIK PAVIĆA IZ DRŽAVNE VLASTI: Ministar ni Aćimović ni Božović, već Jasminka Krivokuća?

Ima li se u vidu kako posljednjih dana o dešavanjima unutar DNS-a izvještavaju pojedini provladini mediji, pitanje je dana kada će Marko Pavić biti prinuđen da se povuče

Koliko udaraca Marko Pavić još može primiti i pretrpjeti od SNSD-a? Šta će od DNS-a ostati, odnosno da li je ovo kraj stranke koja je bilježila nekoliko godina snažan rast i koja se unazad godinu raspada? Hoće li Pavić ostati na čelu stranke, ili je unutarstranački puč izvjesna opcija?

Sve ovo su pitanja koja se posljednjih dana postavljaju u bh. javnosti, a koja su otvorena nakon što se mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija oglušio o zvanični stav rukovodstva DNS-a i umjesto Draška Aćimovića kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH prihvatio prijedlog člana Predsjedništva te stranke Nenada Nešića da ta funkcija pripadne Mlađenu Božoviću.

TRI STRUJE UNUTAR DNS

U državama gdje stranke drže do vlastitog digniteta – to bi značilo i kraj koalicione suradnje. Ali ovo je BiH. I sve opcije kada se razmatra budućnost odnosa SNSD-a i DNS-a su otvorene i u velikoj mjeri zavise od toga kako će se stvari odvijati unutar samog DNS-a.

Tanja Topić, politička analitičarka, u izjavi za Inforadar navodi da je „ovim posljednjim udarom izvana narušena unutrašnja kohezija DNS-a, čime se stranka našla u ozbiljnim problemima“.

Topić: DNS jeste u ozbiljnim problemima

“Sada je evidentno da unutar DNS-a postoji struja koja je nakolonjena Marku Paviću, struja koja je za SNSD, i oni koji čekaju rasplet događaja kako bi se opredijelili“, ocijenila je Topić.

Demokratski narodni savez sa 100.000 osvojenih glasova na opštim izborima 2018. postao je treća po snazi politička partija u bh. entitetu RS. I druga po snazi u okviru vladajuće koalicije čiju okosnicu čini SNSD. Glasači te stranke, istovremeno, podrškom zajedničkim kandidatima SNSD-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, doprinijeli su njihovoj izbornoj pobjedi.

Otuda je kao istinska bomba u javnosti, netom po okončanju izbora, odjeknula vijest da je lider SNSD-a Milorad Dodik pozvao svog najdugovječnijeg koalicionog partnera Marka Pavića da iz DNS-a odstrani „mangupe koji su u kampanji radili protivno interesima koaliciji.” Pavić se “mangupa” nije odrekao, no nisu ga slijedili i svi čelni ljudi stranke i tako se i desilo prvo pucanje DNS-a.

Stranka je ostala bez dva potpredsjednika, četiri poslanika u Narodnoj skupštini predvođenih Nedeljkom Čubrilovićem. Osnovana je nova stranka DEMOS, a Pavić doživio prvi udarac kada ih je Dodik uveo u vlast i Čubrilović postao ponovo predsjednik Narodne skupštine.

Foto: Čubrilović sa Pavićem iz vremena ljubavi

Drugi udarac je uslijedio u oktobru ove godine kada je SNSD istisnuo DNS iz skupštinske većine u Prijedoru, njegovog najjačeg uporišta. Pa je Pavić presavio tabak i pisao Dodiku, javno obznanio da “DNS zamrzava djelovanje u koaliciji“.

Iako je bilo za očekivati da će odluku i provesti u djelo – sve se na prijetnjama i završilo. Kako biti dio vlasti znači i ostvarivanje benefita za članstvo, nakon sastanaka s Dodikom Pavić je povukao ručnu. Te su nakon „konstruktivnog ali prijateljskog razgovora“ javnosti obznanili da koalicija na nivou RS-a ostaje neupitna, a da će se na lokalnom nivou članstvo samo opredjeljivati s kim će surađivati.

IZAĐU LI IZ VLASTI DNS ĆE SE OSUTI

“Pavić je svjestan da su šamari koje prima sve jači. I vjerovatno bi on sada povukao i radikalnije poteze, ali se boji da će ga to koštati stranke. Jer DNS nije stranka koja je svoje članstvo okupila na ideologiji i programu. To je stranka koja počiva isključivo na interesu i podjeli fotelja, pa je pitanje ko bi u njoj ostao odluči li Pavić da istupi iz vlasti”, podvukla je Topić.

Ima li se u vidu kako posljednjih dana o dešavanjima unutar DNS-a izvještavaju pojedini provladini mediji, pitanje je dana kada će Marko Pavić biti prinuđen da se povuče. Tako Alternativna TV prenosi komentar analitičara Dragomira Vukovića koji je kazao da “Pavićev prijedlog za ministra odbijen od strane nekih drugih članova ili odbora iz DNS-a ukazuje da Pavić treba da ode sa mjesta predsjednika, jer je izgubio autoritet u stranci, te da je vrijeme novih lidera došlo”.

Vuković, bez sumnje, svoj stav temelji na izjavi Nenada Nešića koji tvrdi da za svoje postupke ima podršku dvije trećine članova Predsjedništva DNS-a, i da neće napustiti stranku.

“Nisam se čuo sa gospodinom Markom Pavićem. Žao mi je što se ovo sve dešava u DNS-u. Ono što mogu da vam kažem, jeste da velika većina članova Predsjedništva DNS-a razumije ono što ja sada radim. Svi znaju da ovo što radim – radim u interesu stranke. Odgovorno tvrdim da niko od članova Predsjedništva nije bio zadovoljan prijedlogom Draška Aćimovića, ali mnogi od njih iz poštovanja prema gospodinu Paviću nisu željeli da se suprotstave”, naveo je Nešić.

Foto: Nenad Nešić ozbiljna opasnost za Pavića da mu “preotme” stranku

Javno je uz Nešića stao i Darko Banjac, šef poslaničkog kluba DNS-a u parlamentu RS-a. Spekulisalo se i da ga je zbog toga Pavić pokušao smijeniti s te pozicije, no za to nije imao podršku većine poslanika.

Jedina Pavićeva zvanična reakcija do sada je pismo Tegeltiji u vezi sa budućim ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara. U njemu je ponovio da je na sjednici Predsjedništva DNS-a jednoglasno podržan Draško Aćimović za ministra.

“Razumijevajući potrebe političkog trenutka i dugoročnog djelovanja u zaštiti interesa Republike Srpske, DNS je garant provođenja te politike, i pojedinaca iz DNS koji će je zastupati. Predsjedništvo DNS, izuzev nekoliko članova, i dalje ostaje pri prijedlogu koji smo Vam dostavili 09.12.2019. godine, a to je da je naš kandidat za ministra gospodin Draško Aćimović”, stoji u pismu Marka Pavića Zoranu Tegeltiji. “Naši odnosi na nivou BiH su i do sada bili strateški, i bazirali su se na odnosu politika DNS-a i SNSD-a, a nikako na odnosu pojedinaca iz bilo koje stranke”, dodao je Pavić u pismu.

DRUGA POZADINE PRIČE

Lider DNS-a još nije sazvao sjednicu Predsjedništva, što je otvorilo nove spekulacije o tome kako će se ovaj slučaj razriješiti.

Tanja Topić smatra da do Pavićeve smjene neće doći. No, dodaje, sasvim je moguće da se cijepanje DNS-a nastavi i da dio članstva iz njega istupi i osnuje novu političku partiju, odnosno pređe u DEMOS ili u SNSD.

Foto: SNSD-ov premijer Zoran Tegeltija trebao bi da odigra ključnu ulogu u igri sa DNS-om

U SNSD-u su odbacili svaku mogućnost miješanja u unutrašnje odnose u DNS-u. Tegeltija je svoju odluku pravdao potrebom “snažne reprezentacije RS u Sarajevu za što mu je potrebna i Nešićeva podrška”, jer je isti svoj glas za izbor Vijeća ministar uvjetovao imenovanjem Mlađena Božovića. A potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da je njenoj stranci “mučno što moraju da se bave odnosima u DNS-u”.

Naši izvori, pak, navode da sva ova priča ima drugu pozadinu.

Prema istim izvorima, krajnji cilj SNSD-a je istiskanje DNS-a iz Vijeća ministara, kako bi za sebe pribaviti i poziciju ministra koja pripada predstavnicima iz reda ostalih. A ta poziija, navodno, čeka Jasminku Krivokuću, rođenu sestru Srebrenke Golić, ministrice u Vladi RS. Pa bi tako jedna sestra bila Bošnjakinja, a druga iz reda ostalih. Ali to je BiH. Zemlja u kojoj je sve moguće i u kojoj zarad vlasti i funkcija ništa nije sveto niti nemoralno.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI