Je li SDA sistemski razgrađivala i gušila kozmopolitizam i multikultiralnost Sarajeva?

Ono po čemu je Sarajevo u svijetu prepoznatljivo, i to kroz stoljeća, jeste njegova multikulturalnost. Ispreplitanje različitih religija, kultura, običaja istoka i zapada od Sarajeva napravilo je jedinstven grad u svijetu koji se mogao pohvaliti jedinstvenim bivstvovanjem svega različitog.

I upravo to je ono što je vlast predvođena SDA-om godinama unazad sistemski razgrađivala. Brojni su primjeri. Sarajevo kao kozmopolitski grad vremenom je izgubio sve ono što ga je time činilo, a SDA-ova vlast nastojala je učiniti sve kako bi se grad kasabizirao i osmanizirao ignorirajući svaki drugi identitet koji je Sarajevo činilo i čini jedinstvenim gradom.

Ignoriranje sekularizma

Prvo su to uradili kroz institucije, kao što su Vlada i Skupština KS, općine i općinska vijeća te ignorirajući sekularizam uveli vjerske običaje i obaveze kao dio nečega što je državni sistem. I to na račun sekularnog državnog sistema prekidanjem sjednica od velike važnosti za građane zbog vjerske obaveze kao što je džuma-namaz.

Kroz institucije vlasti lagano se ukidalo kićenje grada koje se nije uklapalo u većinsko religijsko osjećanje. Godinama je grad bio toliko bijedno okićen, da je građanima bilo ljepše bez njega. Nakon godina blamaža tek ove godine se kićenje počelo vraćati. Iako još nije na nivou na kojem bi trebalo biti, Sarajevo počinje da svijetli.

Uz to, kada su novogodišnji praznici u pitanju, uvijek je problem onoga što se zove advent. Dok gradovi u regiji zgrću milione eura od turizma tokom adventa, Sarajevo kao grad multikulturalnosti, izrazito jake katoličke tradicije, stidi se organizirati ozbiljan advent. Plašenje adventom i božićem išlo je toliko daleko da ni izvršioci vlasti koji nisu iz SDA nisu smjeli čestitati Božić. Primjer je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je svojevremeno čestitala kalendar. Ove godine, bar se tako čini, Karić je shvatila o čemu se radi. Pa smo je već vidjeli da trči na Advent run. Što je također pomak.

Naravno, SDA-ovci su sistemski gušili i kulturne događaje koji nisu po mjeri. Tako su koncerti nekomercijalne i nereligijske muzike bili sve rjeđi. Grad koji je nekad bio poznat po svojoj alternativnoj sceni sad se može pohvaliti sa dva i po benda. I ne samo to, ugostiteljskim objektima već godinama je skraćeno radno vrijeme, a aktuelna vlast još nije smogla snage da liberalizira tu problematiku kako bi Sarajevo postalo prepoznatiljivo i po noćnom životu.

Usput su vlasti SDA protjerivale djed mrazove iz svih mogućih javnih institucija, dok se istovremeno iz budžeta (kojima upravljaju SDA-ovci) plaćaju vehabijske tribine koje trebaju stigmatizirati one koji u Boga ne vjeruju. Niko ne postavlja pitanje kakva bi reakcija SDA-ovaca bila kada bi se organizirala tribina pod nazivom “Zla islamskog radikalizma”!?

Svakako, zautpljivanje i gušenje društva najlakši je način da se njime ovlada. O ovom problemu razgovarali smo s profesorima Žarkom Papićem i Esadom Bajtalom.

Papić: Ozbiljno upozorenje za sve

Papić kaže da da je opća ideologija SDA bila na ovaj ili onaj način protiv onog što je znalo Sarajevo da bude.

“Sarajevo je bio kozmoplitski grad sa različitim kulturama, vjerama, običajima… Posljednja dva primjera su upozoravajuća. Jedan se radi o tribini koja govorio o “ateizmu kao zločinu”. Sala je bila puno koliko sam vidio na fotografijama. No, ono što je posebno zabrinjavajuće je da su dvije mlade zvijezde SDA Haris Zahiragić i Faruk Kapidžić tu bili prisutni. I time su podržali tu tribinu. To je ozbiljno upozorenje za sve nas. Međutim, problem je mnogo širi”, istaknuo je Papić.

Dodao je kako religija postaje glavni ideološki oslonac vladajućih totalitarno partija, ali istaknuo je da takva situacija i u Srbiji i u Hrvatskoj.

Papić: Sarajevo je bio kozmoplitski grad

Promjene u društvu

“To je zabrinjavajuće. Otvaranje teme Deda mraza u BiH, nije samo incident. To je ozbiljno upozorenje da se radikalizira prisustvo religije u društvenom i političkom životu. I to na način koji je uznemirujući. Pod zastavom Deda mraza nikada niko u čovječanstvu nije ubijen, nije se ratovalo. Ali, pod zastavom krsta puno je ljudi ubijeno i puno se ratovalo. Isto je i pod zastavom polumjeseca. Otvoriti pitanje Deda mraza, koji ne odgovara nekome religijski ili kulturološki, otvara pitanja hoćemo li otvoriti neke druge teme. To onda vodi nekoj novoj vrsti krstaškog rata, bar u narativu. Što bi bilo katastrofalno za bilo koju vrstu zajednice”, kazao nam je Papić.

U razgovoru za naš portal kazao je kako promjene u društvu u velikoj mjeri zavise od svih nas.

“Mi već skoro 30 godina živimo u situaciji gdje vladajuće partije grade svoje duboke države, a onda i duboke sisteme. Psihološki aspekt toga je postao vrlo zabrinjavajući. To se sada zove naš mentalitet. To nije naš mentalitet. Nije bilo tako 70-ih ili 80-ih godina. Sada je mentalitet “ne talasaj”, “zlatna je koja se ne kaže”, “šuti bolje je”. Potpuna pasivizacija mozga. Građani moraju da znaju da su nama mozgovi oprani. Ako se iz toga ne probudimo svi mi, nas će i dalje maltretirati problemima sa Deda Mrazom”, zaključio je za Raport Papić.

Bajtal: Ovo ne spada u civilizacijske standarde

Bajtal ističe kako činjenice kojima svjedočimo u posljednje vrijeme nisu dobre niti spadaju u civilizacijske standarde.

“Sve ovo čemu svjedočimo nije palo sa neba. Neko ko je imao moć postavio je stvari na taj način da su protiv civilizacijskog šarenila grada Sarajeva i njegovih građana. Taj neko je to radio ili iz neznanja ili namjenski. Bez obzira kako je radio, nanio je ozbiljnu štetu. I to ne samo građanima Sarajeva, nego cijeloj BiH. Potom, štetu ne samo regionalnu, nego i u svijetu”, istaknuo je Bajtal.

Bajtal: Ovdje je društvo razbijeno

Suprotno je zdravom razumu

Između ostalog, Bajtal je kazao kako građani odgovaraju zbog nečije neodgovornosti ili neznanja.

“To je posljedica politike naprijed podobni, sklanjajte se sposobni. Vlast sa takvom logikom bila je u ovoj državi 30 godina i to je moralo povući negativne rezultate. Ovdje je društvo razbijeno i to je posljedica BHS, svetog trojstva. Nije to posljedica samo jedne strane. U principu sve tri strane su u potpunosti suprotne međunarodnim normama. Suprotne zdravom razumu. Politike koje ne priznaju čovjeka, nego priznaju neke apstrakcije. Uhvatili smo se nečega što pripada srednjovjekovnim vrijednostima Evrope. Unazađeni smo pet stoljeća zahvaljujući svetom trojstvu BHS politika. To je naš problem”, kazao je Bajtal.

Međutim, smatra da nove političke strukture imaju priliku da pokrenu procese promjena.

“Ništa se ne može preko noći ispraviti. Bit će važno da nove političke strukture pokrenu proces promjena. Šta bi se desilo da su promjene pokrenute prije 20 godina? Imamo njihova obećanja i vrijeme je da se pokrene proces istinskih promjena. Naša nada je da svijet jedan nezaustavljiv proces”, zaključio je Bajtal za Raport.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI