Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Sutra istorijska odluka o zabrani izgradnje malih hidroelektrana!

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine apeluje na delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da u četvrtak pruže punu podršku Zakonu o dopunama Zakona o električnoj energiji.

Na sutrašnjoj, kako iz Koalicije kažu, istorijskoj sjednici Doma naroda, delegati će pod osmom tačkom dnevnog reda glasati o usvajanju zakonskog rješenja kojim će biti zabranjena izgradnja novih malih hidroelektrana u FBiH.

„Ovo je životno pitanje, te u ime nekoliko desetina hiljada građana koji na terenu vode borbe protiv izgradnje malih hidroelektrana i ogromne većine šire javnosti, pozivamo da iskoristite historijsku priliku koju imate i ostanete zapamćeni kao saziv Doma naroda FBiH koji je zaštitio najdragocjenije bisere Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju Koalicije.

„Predloženo zakonsko rješenje, koje je u parlamentarnu proceduru prije više od godinu dana uputila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, predviđa zabranu izdavanja energetskih dozvola za izgradnju novih malih hidroelektrana, odnosno praktično u potpunosti zabranjuje izgradnju ovih štetnih objekata. Za slučajeve malih hidroelektrana kod kojih već postoje zaključeni ugovori o koncesiji, investitorima je ostavljen rok od tri godine da kompletiraju zahtjev za izdavanje energetskih dozvola, dok će, u suprotnom, ugovori biti raskinuti“, pojkašn javaju u saopštenju.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovini, koju čini 30 udruženja, potvrđuju da je prijedlog zakonskog rješenja kojim se zabranjuje izgradnja novih mHE mogao biti bolji i funkcionalniji te da stiže poprilično kasno, jer je u FBiH već u pogonu 69  mHE, ali ističu da je „nužno usvajanje Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji kako bismo mnogobrojne investitore konačno zaustavili u njihovim planiranjima i izgradnji stotina novih malih hidroelektrana“.

Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Pozivamo delegate da iskoriste istorijsku priliku i ostanu zapamćeni kao saziv Doma naroda FBiH koji je zaštitio najdragocjenije bisere Bosne i Hercegovine.

„Jednostavno, nemamo vremena za gubljenje i predloženo zakonsko rješenje mora biti usvojeno jednoglasno i bez amandmanskih intervencija koje bi usporile proces“, navodi se u saopštenju.

Iz koalicije podsjećaju da bi usvajanje navedenog zakona predstavljalo tek prvi korak u procesu zaštite bosanskohercegovačkih rijeka, „s obzirom na to da predstoji nastavak borbi za spas rijeka poput Kruščice, Neretvice, Bosne, Neretve (Bunski kanali), Ugra i brojnih drugih gdje postoje već zaključeni koncesioni ugovori, a tu su i megalomanski projekti poput Gornjih Horizonata i HES Gornja Neretva, kao i korištenje naših vodnih resursa od strane susjednih država. Svjesni smo i problema različitih vidova onečišćenja naših vodotoka, čije će rješavanje zahtijevati sistemski pristup“.

Iz Koalicije ističu da se „brutalnost energetskog lobija posebno osjeća u zadnjim danima pred glasanje pa se služe napadima, a najviše lažima u pogledu podataka npr. procenta količine električne energiju koju sve mHE u BiH proizvode“.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI