Goran Selak dok je kratkotrajno bio opozicija

Centralna izborna komisija nije ni “ohladila” odluku da, nakon kontrolnog prebrojavanja glasova za nivo predsjednik Republike Srpske, proglasi pobjedu Milorada Dodika a Goran Selak i Nenad Nešić su počeli da čiste put kojim su nekada “otišli” od Dodika da mu se ponovo vrate. Za nekoga iznenađenje, za mnoge nije.

Opozicija u Republici Srpskoj zajedno sa Selakom i Nešićem održala je mnoštvo sastanaka i konferencija za medije na kojima je najavljivana zajednička borba ujedinjene opozicije protiv aktuelne vlasti na čelu sa SNSD-om i Miloradom Dodikom. Nešić i Selak bili su, nekada, među najglasnijim kritičarima vlasti Milorada Dodika. Nisu bili rijetki koji su i tada upozoravali da su Selak i Nešić neiskreni opozicionari. Jedini od lidera opozicije koji se javno usprotivio njihovom približavanju opoziciji bio je Nebojša Vukanović. Zbog toga je opozcija, jedno vrijeme, prestala da zove Vukanovića na sastanke i događaje. Njegovo mjesto prepušteno je Nenadu Nešiću.

Nenad Nešić je, nakon izbora, čestitao pobjedu Miloradu Dodiku uz “nadu da će lider SNSD-a u naredne četiri godine utrošiti na obezbijeđivanje nacionalnog jedinstva srpskog naroda u Republici Srpskoj kao i da će raditi na zaštiti ustavne pozicije Republike Srpske unutar Bosne i Hercegovine“.

Goran Selak koji je, takođe, mjesecima glumio opoziciju nakon izbora je rekao da je vrijeme da poraženi na izborima prihvate poraz.

U famoznom kontrolnom brojanju vidjeli smo da nije bilo većih odstupanja. Bitno je da je stavljena tačka na tu priču i da je izabran predsjednik Srpske”, rekao je Selak. U Nešićevom i Selakovom ponašanju nema ništa sporno. Oni se, očigledno je, u politici rukovode interesima svoje stranke i svog članstva i to je politički legitimno. To što su oni uopšte bitan politički faktor u Republici Srpskoj, i ne samo oni, sasvim je drugo pitanje.

Nenad Nešić na sastanku sa liderima opozicije

U ovoj priči ključno je pitanje zašto je opozicija dozvolila da im Nešić i Selak prodaju opozicionu priču. Jedan od nezvaničnih odgovora ranije je bio da treba iskoristiti sve snage u borbi protiv SNSD-a i da je svaki glas važan.

Novinar Goran Dakić smatra da postoji nekoliko rješenja ove političke jednačine bez nepoznate.

Prvo kaže da vodeća opoziciona grla nisu vidjela ono što je uglavnom svima bilo jasno, a to je da su Nešić i Selak “virusi” koji su ubačeni u ionako oslabljeno opoziciono tijelo. Selak manje-više, to i nije neka stranka, nije neka snaga, nizak izborni prag je jedino čemu SPS može da se nada, ali DNS je ipak zadržao neku infrastrukturu i pare. Drugo rješenje je da su Šarović&Co to vidjeli, ali bi pristali na pakt i sa crnim đavolom da sruše Dodika. I jedno i drugo rješenje je katastrofalno, kao što je katastrofalno i ono treće koje nisam ni mislio da pominjem, a koje veli da su oni to sve znali i da je sve to unaprijed dogovoreno. Mene zaista ništa ne može da iznenadi nakon što je Višković i drugi put mandatar. Iznenadio bih se jedino ako bi SDS dao Šaroviću utješnu nagradu u vidu Doma naroda“, kaže Dakić za Gerila info.

Politička analitičarka, Tanja Topić, smatra da vraćanje Selaka i Nešića pod Dodikov kišobran ne može biti iznenađenje.

Odlazak DNS i “Selakovih socijalista” pod skute vlasti nije iznenađenje za dobre poznavaoce političkih prilika ovdje, koji su od samog početka sumnjali u vjerodostojnost novopečenih opozicionara. Ali, pokazalo je naivnost u dobrom dijelu opozicije koja je nasjela na politički izlaz ove dvije partije iz vlasti. Još je pogubnije što su sami pobornici ” trećeg puta” posuli se pepelom i na djelu pokazali da to za njih znači bivstvovanje u vlasti. Za društvo je ovo pokazatelj da u ovdašnjem prakticiranju politike ne vrijede principi, uvjerenja, vrijednosti već ogoljena trgovina foteljama, uticajem i novcem poreskih obveznika. Dakle, sve već viđeno, ali čudi da dio  opozicije nije prozreo na vrijeme ove dimne bombe“, rekla je Tanja Topić za naš portal.

DNS i SPS će i u narednom mandatu biti parlamentarne stranke u Republici Srpkoj. DNS ulazi u skupštinu iako nije osvojio ni jedan direktan mandat. Zahvaljujući kompenzaciji ova stranka će imati četiri poslanika. U skupštinu se, na kraju, ugurao i SPS, Gorana Selaka.

Izvor: gerila.info

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime