Krah diplomatske agresije: Vijeće EU ni riječi o “ugroženosti” Hrvata

Vijeće za vanjske poslove EU u je Briselu raspravljalo o situaciji u Bosni i Hercegovini nakon Općih izbora održanih 7. oktobra. Ipak, ministri vanjskih poslova članica EU-a nisu usaglašavali i usvajali zaključke koji se odnose na BIH.

Visoka predstavnica EU Federica Mogherini prenijela je tri poruke, među kojima najvažnija – poziv svim političkim liderima u BiH da što prije formiraju vlast.

– Druga poruka je da se u potpunosti fokusiraju na Reformsku agendu, što građani BiH, naročito mladi, očekuju. To je također povezano sa evropskim putem zemlje. Naredni mjesec će biti ključan s tog aspekta. Također se mora fokusirati na reformu Izbornog zakona – izjavila je Mogherini.

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku je dodala da postoji usaglašen stav među ministrima vanjskih poslova da se nastavi intezivan rad sa svim političkim liderima u BiH te da će situacija u našoj zemlji biti na dnevnom redu i naredne sjednice Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Suprotno ranijim najavama zvaničnika Hrvatske i HDZ-a BiH “hrvatsko pitanje” nije bilo tema.

Podsjetimo, lider HDZ-a Dragn Čović ranije je najavio: Čut će se, vrlo skoro, i iz Brisela da nema BiH bez hrvatskog naroda, do kraja jednakopravnog s druga dva naroda u svakom dijelu BiH bez bilo kakve unutarnje podjele.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a kao prioritet su postavili što hitnije formiranje vlasti, što je suprotno Čovićevom uslovljavanju, a zatim provođenje reformi iz Reformske agende.

Nedavno je I hrvatski premijer Andrej Plenković najavio da će se na sjednici Savjeta EU za vanjske poslove detaljno analizirati Opšti izbori u BiH, održani u oktobru. Prema njegovim riječima, ministri će o tome razgovarati kako bi se pokušao riješiti problem “marginalizacije” bosanskohercegovačkih Hrvata i njihovog “stavljanja u podređeni položaj”.

No ništa od navedenog nije se desilo.

Izvor: Vijesti.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI