MITING I KONTRAMITING U BANJA LUCI: Građani podržali opoziciju, vlast dovodila “simpatizere” autobusima

„Izdaja, izdaja“ skandirali su pristalice opozicije tokom obraćanja predstavnika SDS-a i PDP-a

U Banjaluci su večeras u isto vrijeme i na istoj lokaciji (park Mladen Stojanović) udaljeni stotinjak metara jedan od drugog održana dva skupa, miting opozicije i kontramiting koga je formalno organizirala ultradesničarska organizacija Čast otadžbine iz Beograda.

„Izdaja, izdaja“ skandirali su pristalice opozicije tokom obraćanja predstavnika SDS-a i PDP-a koji su ponovili ranije stavove da je narodnim poslanicima na posljednjoj sjednici Narodne skupštine na razmatranje ponuđen lažni Program reformi BiH i da isti znači odustajanje RS-a od vojne neutralnosti.

Istakli su i da nakon fizičkog napada ministra policije RS-a Dragana Lukača na poslanika PDP-a Draška Stanivukovića tokom skupštinskog zasjedanja Lukač za njih više nije naš ministar.

burst

Mirna Savić Banjac, nezavisna odbornica u skupštini Grada Banjaluka, kazala je da su građani koji su se okupili na ovom mitingu pokazali da se ne boje represije institucija koja se nad njima provodi.

„Vi ste slobodni ljudi, koji ste ovdje došli slobodnom voljom“, poručio je lider PDP-a Branislav Borenović.

U emotivnom govoru Nebojša Vukanović, poslanik PDP-a, pozvao je građane na mirni, “gandijevski otpor“ i poručio da će “ovaj režim biti smijenjen“.

Podsjećamo, Nebojša Vukanović, Draško Stanivuković i Jelena Trivić, poslanici SDS-a i PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a zahtjev za protestno okupljanje MUP-u RS podnijeli su 17. novembra, dan nakon održavanja posebne sjednice parlamenta na kojoj je Dragan Lukač, ministar policije ovog bh. entiteta, fizički napao Stanivukovića.

Sa skupa je upućen zahtjev za ostavku ministra unutrašnjih poslova zbog nasilničkog ponašanja, te da se utvrdi odgovornost onih koji su Narodnoj skupštini „dostavili lažni dokument Program reformi”.

Sjednica Narodne skupštine održana je na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i na njoj se raspravljalo o Programu reformi BiH koji je istog dana već bio upućen u sjedište NATO saveza. Opozicioni poslanici Dodika su optužili da taj dokument predstavlja nastavak puta BiH ka članstvu u NATO, te da im je  stoga za raspravu ponudio samo dio Programa, te da istim narušena Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS usvojena u Narodnoj skupštini 2017. godine.

Na drugoj strani parka Mladen Stojanović pred oko 5.000 ljudi održan je skup Za Republiku Srpsku, za koji su, prema informacijama više medija, agitatori vršili mobilizaciju putem Viber aplikacije.

“Simptatizeri” vladajuće koalicije  organizirano su stigli autobusima iz Doboja, Srpca i još nekih gradova te  kao vojnici u stroju pod komandom stigli na mjesto održavanja kontramitinga.

Jedna od poruka koja je tamo rečena bila je da se nisu okupili “kako bi branili ministra Dragana Lukača, već institucije RS-a“. Navedeno je i da Program reformi BiH ne znači put u NATO, “što je potvrdio i ambasador Rusije u BiH“.

Učesnike mitinga i kontramitinga razdvajale su jake snage redovne policije i Jedinice za podršku. Oba dešavanja još jednom su posvjedočili duboku podijeljenost društva. Uz opoziciju stali su građani koji se osjećaju obespravljenim i izdanim od aktuelna vlasti. Na drugoj strani dovođenje partijskog članstva na kontramiting vlast RS nastojala je demonstrirati vlastitu snagu .

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI