Istraživački tim Inforadara

Deponija Krupačke stijene u opštini Trnovo od prvog dana uspostavljanja 1996. godine radila je bez ekološke dozvole, što je potvrđeno dopisom Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS 18. januara ove godine.

Dakle, godinama je ovo odlagalište opasnog i medicinskog otpada, a što je Inforadar otkrio svojom istraživačkom pričom iz oktobra prošle godine, radilo bez ekološke dozvole jer nije ispunjavalo uslove propisane Zakonom o zaštiti životne sredine. Isto tako godinama sve to su ignorirale nadležne inspekcije.

Foto: Faksimil dopisa resornog ministarstva u Vladi RS

To znači da su vlasti Općine Trnovo u proteklih 25 godina svjesno ugrožavale zdravlje mještana i životnu sredinu na uštrb budžeta. Podsjećamo, osim otpada iz opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, za čije potrebe je napravljena ova deponija, opština Trnovo je sklopila ugovore i sa Mostarom (za koji usluge prevoza obavlja zenička firma), Širokim Brijegom, Ilijašom i Brezom, a što je razotkrio Inforadar u tekstu iz oktobra 2020. Objavili smo i svjedočanstva i dio dokaza koji potvrđuju sumnje da se u Krupac nadomak Sarajeva dovozi i medicinski otpad, otpad iz Aluminija kao i otpad životinjskog prijekla.

DOVOZILI OPASNI OTPAD ČAK IZ MOSTARA

Kako nam je javljeno, samo tri dana nakon naše priče reagirala je i ekološka inspekcija iz Istočnog Sarajeva, nalažući JKP Trnovo uvođenje niza mjera!

Foto: Faksimil Rješenja eko-inspekcije

S tim u vezi JKP Trnovo je bilo dužno da bez odlaganja izmijeni ugovore sa kompanijom Alba (čiji kamioni dovlače otpad čak iz Mostara, op.a.) i uopšte precizira vrstu otpada s naglaskom da se obavezuju kako će otpad pratiti i odlagati isključivo u radno vrijeme, a ne kao što je to bio slučaj ponekad i krišom, u noćnim satima i vikendom.

Foto: Jedan od kamiona uslikan u noćnim satima na ulazu u deponiju

Nekoliko dana nakon dopisa Ministarstva direktor preduzeća Aleksandar Golijanin javno je saopštio da se deponija zatvara.

Potom je 25. januara ove godine na službenoj stranici JKP Komil Istočna Ilidža objavljeno saopštenje u kojem je navedeno da je održana sjednica kojoj su prisustvovali načelnici Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajevo i Trnova, kao i direktori tri komunalna preduzeća sa područja ovih općina, a jedina tema sastanka je bila – zatvaranje deponije na području Krupačkih stijena.

Foto: Saopštenje direktora Golijanina kojim je potvrdio da se deponija zvanilno zatvara

Koliko je priča Inforadara imala odjeka svjedoče i dijelovi saopćenja koji su potvrdili svo naše prethodno istraživanje, od dovoza otpada iz drugih dijelova BiH, pa do navoda o kamenolomu i gumari koja je iz Zvornika premještena na ovu lokaciju (link priče:https://inforadar.ba/eko-bomba-u-regiji-sarajeva-mjestani-tvrde-da-iz-hercegovine-tajno-dovlace-medicinski-otpad-u-krupac/.

Međutim, uprkos svim odlukama nadležnih institucija i saopćenjima, više mještana koji su nas u posljednjih nekoliko dana kontaktirali nam je posvjedočilo da deponija nikada nije u potpunosti zatvorena; ona, naime, i dalje radi faktički poluilegalno te i dalje „prima“ otpad iz tri opštine: Trnova, Istočnog Sarajeva i Istočne Ilidže!

Fotografije ispod napravljene su prije tri dana (u nedjelju 31. januara) te potvrđuju da je deponija zatrpana tek nabacanim smećem, što demantira navode direktora Golijanina.

Podsjećamo, sredinom oktobra prošle godine ekipa Inforadara, na poziv zabrinutih mještana, provela je nekoliko dana na terenu u trnovskoj Općini, u krupačkoj deponiji, istražujući navode o potencijalnom žarištu zaraze nadomak Sarajeva.

Tada smo došli do zapanjujućih saznanja i istražili na koji način kamioni hercegovačke firme Alba voze medicinski otpad više od 200 kilometara kako bi on potom bio tajno odložen na ovoj deponiji. Tokom višednevnog boravka u Krupcu i sami smo zatekli, slikali i dokumentirali, kamione i specijalne kontejnere koji dovoze opasni otpad i pod okriljem noći, ali i u dane vikenda, što nije predviđeno ugovorom!

DIREKTOR NEGIRAO PA POTVRDIO NAŠE NAVODE

Dokument su 1. avgusta 2020., daleko od očiju javnosti, potpisali direktori firmi Alba iz Mostara i JKP Trnovo d.o.o. iz Trnova. Inforadar je objavio njegov sadržaj, a mještani koji žive u neposrednoj blizini deponije posvjedočili su da su im sami vozači kamiona pojasnili proceduru dovoza otpada. Naime, nakon dolaska šlepera kopa se rupa u koju se medicinski otpad istresa a po njemu se navlači komunalni. Svakog petka popodne taj otpad se spaljuje, a ostaci završavaju u Željeznici (rijeci koja utiče u Sarajevo). Vrijedi podsjetiti da je riječ o deponiji u srcu prirode i izvorišta rijeka.

Foto: Slike koje smo napravili u oktobru prošle godine

Mještani koji žive uz deponiju izrazili su opravdani strah pogotovo jer se sve dešava u vrijeme pandemije koronavirusa, vjerujući da na krupačkoj deponiji završavaju dijelovi ljudskog tijela, fetusi, placente itd., dakle patološki otpad ali i infektivni koji sadrži patogene biološke agense koji zbog svog tipa, koncentracije ili broja mogu izazvati bolest kod ljudi koji su im izloženi.

Osim toga, dovlačen je i otpad iz pogona Argete sa Mostarskog raskršća, u Blažuju, koji je životinjskog porijekla, tako da je kanal za odvođenje padinskih voda koji ide ispod ceste direktno u Željeznicu često poprimao izgled potoka naftno-crne boje.

Interesantno je da je nakon naše priče direktor JKP Trnovo d.o.o. Aleksandar Golijanin negirao sve navode, da bi nakon tri mjeseca, čak i pisano – naše navode potvrdio.

Foto: Vladimir Lubura

Mještanin Vladimir Lubura imao je značajno svjedočenje za Inforadar, pomažući nam da raskrinkamo ovu ekološku aferu i svojim pisanjem zatvorimo deponiju, barem zvanično.

Na potezu su nadležne institucije i inspekcije.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime