Nakon pisanja Inforadara o kupovini diploma, resorno ministarstvo najavilo mjere – krajnja je zatvaranje fakulteta

Nakon pisanja Inforadara o velikoj akciji SIPA-a na više privatnih univerziteta, gdje je privedeno desetak osoba zbog kupovine diploma i umješanosti u malverzacije na više fakulteta, oglasilo se ​i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo​ RS. Oni su zatražili podatke od SIPA-e o istražnim radnjama, kao i da se uključi i Republički inspektorat.

“Od Republičkog inspektorata očekujemo da se obračuna sa ovakvim praksama”, rekao je ministar Budimir Željko i dodaje da ova akcija pokazuje da oni fakulteti koji budu radili dobro moći će očekivati visoku kvotu upisa studenata. Sa pojačanim mjerama izvršiće se provjera rada na tim visokoškolskim ustanovama”, rekao je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir.

“Preuzećemo sve mjere prema tim institucijama koje su predmet tih istraga i pojedinaca koji su uključeni i njihov rad”, istakao je Budimir.

Kaže da ukoliko se ove tvrdnje pokažu kao istinite krajnja mjera je zatvaranje ovih institucija.

Na kraju kaže da nema izuzetih i svako ko ima nekih saznanja treba to prijaviti.

Podsjećamo, riječ je o dosad najsveobuhvatnijoj i najvećoj istrazi koja je proširena i na pojedine privatne univerzitete država u susjedstvu.

Utvrđeno je da na području BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore djeluje organizovana kriminalna grupa koja omogućava nezakonito sticanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma, od čega su dosad protupravno stekli pravo malo bogatstvo. Istragom je također pronađeno na desetine lažnih diploma.

Tužilaštvo BiH je bilo sigurno da ima gotov predmet u rukama onoga trenutka kada su tri prikrivena istražitelja SIPA s lažnim identitetima upisala fakultete, odnosno nakon što su ih ekspresno završili tako što su platili diplome o čemu je Inforadar detaljno pisao.

Buka, Inforadar

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI