Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Kanton Sarajevo godinama provodi diskriminatornu politiku stambenog zbrinjavanja na osnovu dobi osobe, odnosno na način da svojevoljno određuju granicu do koje je neka osoba mlada i zaslužuje subvencije i neplaćanje poreza za rješavanje stambenog pitanja.

Na taj način subvencioniraju se i oslobađaju poreza na promet nekretninama i osobe bez radnog staža koji dobijaju stan na poklon, dok oni koji godinama uplaćuju doprinose i poreze nemaju nikakvaprava.

Skupština KS čak je odbacila i preporuku Ureda ombdusmana BiH da se izmijeni diskriminatorni zakon prema kojem samo stariji od 38 godina plaćaju porez na promet nekretninama.

DISKRIMINATORNI ZAKON

Prema Zakonu o mladima FBiH, mladi su osobe od 16 do 30 godina, međutim Skupština Kantona Sarajevo svojevoljno je odredila da u grupu mladih za stambene subvencije pripadaju i mladi od 30 do 38 godina, dok se stariji od 38 dodatno i bezrazložno opterećuju porezom na promet nekretnina. Tako se jedni nagrađuju, a dodatno opterećuju drugi koji prevashodno zbog sistema u kakvom živimo nisu imali mogućnost da do 38 godine dobiju stambeni kredit.

Izokrenuta logika vlastodržaca stvara opravdanu ljutnju kod mnogih građana koji nisu imali tu privilegiju da im neko pokloni stan u 20-im godinama, ili da dobiju stambeni kredit do 38 godine. Opštepoznato je da se stambeni krediti bez jemaca i dodatnih zahtjeva uglavnom dodjeljuju osobama zaposlenim u javnim kompanijama i institucijama.

Ovakav diskriminatorni zakon i ignorantski odnos lokalnih političara nagnali su Dženisa Ćatića (42) da se obrati Uredu Ombusmena BiH i da pokrene upravni spor i tužbu protiv odluka Kantona Sarajevo.

Ćatić: Zašto neko ko je tri godine mlađi od mene može da dobije subvenciju, a ja ne mogu, i još dodatno moram platiti porez; nismo svi imali priliku da počnemo da radimo u 20 tim godinama

„Ja sam 2021. imao 41 godinu i meni će uredno biti naplaćen porez od 4,500 KM za kupovinu stana, dok će neko ko je tri godine mlađi od mene proći bez plaćanja ovog bezobrazno visokog nameta. Obratio sam se Uredu ombudsmena koji je potvrdio da se radi o diskriminaciji i donio preporuku Skupštini KS da izmjeni postojeći Zakon. Međutim, oni su to odbacili”, kaže Ćatić.

Ombudmani su odgovorili kako su utvrdili osnovanost pritužbenih navoda te podsjetili kako je Evropski sud za ljudska prava još 1990. godine zauzeo stav da se Član 14 (gdje se uživanje prava i sloboda osigurava bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi svim građanima) odnosi i na poreske predmete. 

Foto: Faksimil preporuke ombudsman

„Članak 7. Zakona o mladima FBiH propisuje da su omladina ili mlade osobe u životnoj dobi od navršenih 15-30 godina starosti. S obzirom na ovu činjenicu, zaključujemo da ovako proizvoljno postavljena odredba kojom se određenoj kategoriji osoba ustanovljava pravo na oslobađanje plaćanja poreza, ali samo pod uslovom da su u životnoj dobi do 38 godina, predstavlja diskriminaciju temeljem dobi svih osoba starijih od 38 godina”, poručili su iz Ureda Ombudsmana.

Ćatić ističe da je diskriminiran i pri dodjeli subvencija za kupovinu stana.

„Subvencije se daju mladima do 30 godina, ali je Kanton svojevoljno podigao tu granicu na 38. Zašto neko ko je tri godine mlađi od mene može da dobije subvenciju, a ja ne mogu, i još dodatno moram platiti porez. Nismo svi imali tu priliku da počnemo da radimo u 20 tim godinama, da imamo dobre i sigurne poslove i da dobijemo stambeni kredit na vrijeme, ili da dobijemo od nekog tek tako stan. Nemamo svi tu mogućnost jer živimo u zemlji u kojoj to nije moguće. Zašto se jedni nagrađuju, drugi kažnjavaju, zašto diskriminacija”, poručuje Ćatić.

TUŽBA PRED OPĆINSKIM SUDOM SARAJEVO

Nakon odbijanja preporuke Ombdusmena Ćatić je pokrenuo upravni spor kod Kantonalnog suda u Sarajevu, tražeći da poništi Rješenje kojim mu je određeno plaćanje poreza za promet nekretnine u iznosu od 4.500 KM zbog kršenja Ustava, ljudskih prava i državnog Zakona o zabrani diskriminacije.

Također, zbog odbijanja za subvencije pokrenuo je i parničnu tužbu pred Općinskim sudom u Sarajevu zbog kršenja Ustava, ljudskih prava i Zakona o zabrani diskriminacije. Tužba je u toku i uskoro očekuje pripremno ročište.

Foto: Tužba i upravni spor

Na upit o ignorisanju preporuke Ombudsmana u Kantonu Sarajevo i o tome da li je  ova preporuka uopće razmatrana u Ministarstvu finansija KS koje je izradilo zakon o porezima, nismo još dobili odgovor.

U prošlom tekstu Inforadar je pisao o slučaju Damira N. i o tome kako su osobe kojima je uistinu potrebna subvencija isključena iz programa pomoći, dok se nerijetko subvencije daju osobama koje dolaze iz imućnih obitelji i/ili bliskih političkim strankama, ili čak mladima u ranim 20-im bez radnog staža, što može upućivati na klijentelizam i korupciju.

U Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS tada su odgovorili da je ovakav vid subvencija pravičan, odnosno da ovakvim načinom dodjele sredstava niko nije diskriminisan. Istakli su da imovinsko stanje aplikanata nije uslov i da bi to bila diskriminacija, ali da ne osporavaju da su moguća bolja rješenja.

„Činjenica je da Odlukom o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih, kao uslov ili kriterij za bodovanje nije pravljena razlika između mladih zaposlenih u javnom sektoru i privatnom sektoru i takva vrsta kriterija bi na neki način bila diskriminirajuća. Ali iznalaženje nekog drugog modela pomoći mladima, koji nisu u mogućnosti da dobiju stambene kredite zbog manjih primanja, ovo Ministarstvo smatra opravdanim i u narednom periodu će pokušati tražiti određena rješenja.”, odgovorili su iz ovog ministarstva.

Foto: Sjedište Vlade KS

I dok se formalno u medijskim nastupima političari zalažu za stvaranje boljih uslova za ostanak mladih u BiH, upravo ovakvim diskriminatornim odnosom i stvaranjem društva nejednakihistinski rade na iseljavanju stanovništva.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime