Narodna skupština RS tražit će da Dodik objasni da li je BiH uvela sankcije Rusiji

BiH je uvela sankcije Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, djelujući tako u skladu sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Sada opozicija traži od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da objasni ovakve postupke u vanjskoj politici države.

Dodik je nastavio negirati navode o sankcijama Rusiji, no ipak je kazao da je “uništen sistem odlučivanja u BiH”, što opozicija tumači kao potvrdu da diplomatske misije BiH djeluju u skladu sa stavovima Predsjedništva u vanjskoj politici, te da je Dodik trebao sazvati sjednicu tokom koje bi upotrijebio mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa kako bi spriječio pridruživanje BiH uvođenju restriktivnih mjera Rusiji.

Navodno, Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske prikuplja potpise za posebnu sjednicu, koja bi trebala biti zakazana za 31. maj, a na kojoj bi se raspravljalo samo o jednoj tački dnevnog reda- razjašnjenju o tome da li je BiH uvela sankcije Rusiji.

Predstavnici opozicije traže da im se Dodik obrati u Narodnoj skupštini te lično otkloni nedoumice oko sankcija koje je Rusiji uvela BiH, pred zastupnicima tog zakonodavnog tijela manjeg bh. entiteta.

Zastupnik SNSD-a Denis Šulić ranije je izjavio da zahtjev opozicije za održavanjem posebne sjednice smatra populističkim djelovanjem.

Podsjetimo, Dodik je u izjavi nakon posjete predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela BiH, kazao kako je uvođenje sankcija Rusiji djelovanje odmetnutih diplomata te da će takvo ponašanje “BiH dodatno podijeliti”.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI