NEIZVJESNOST U BIHAĆU: Kiša i poplave bi mogle blokirati prilaze gradu

Vodostaj Une oborio je i danas sve rekorde, a zbog poplava blokirana je cesta prema graničnom prelazu Izačić, a u opasnosti je i sporedna cesta u naselju Kralje što bi moglo blokirati prilaz gradu za mnoga naselja.

U ulici “Dr. Irfana Ljubijankića” su se spojile rijeka Una i Klokot i izlile se na cestu, gdje je prekinuta putna komunikacija prema Kamenici i granici sa Hrvatskom.

http://<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Finforadar.portal%2Fvideos%2F563658632549193%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=”560″ height=”314″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>

Sporedni put za Izačić je već poplavljen u naselju Kralje, a na terenu su trenutno samo loklani volonteri i policija.  Stanovnici Kralja kažu da ovakve poplave se nisu dešavale decenijama. Na desetine domaćinstava je ostalo u svojim kućama iako ne mogu izaći iz njih. Pomažu im lokalni volonteri iz SOS Bihač i Una Kiro Rafting.

Samo u Bihaću je poplavljeno više od 300 objekata, a spasilački timovi imali su  nekoliko intervencija i evakuacija.

Kantonalna vlada danas je na prijedlog Štaba civilne zaštite donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Prethodno je to učinjeno u Sanskom Mostu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Velikoj Kladuši i Cazinu.

“Radi zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara na ugroženim područjima, Vlada Unsko-sanskog kantona zahtijeva da Kantonalni štab civilne zaštite, u skladu sa Planom zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća, preuzme sve aktivnosti oko koordinacije i rukovođenja akcijama zaštite i spašavanja na ugroženom području. Također, da gradski i općinski štabovi civilne zaštite u gradovima i općinama koje su proglasili stanje prirodne nesreće u skladu sa Planovima zaštite i spašavanja gradova i općina preuzmu neposredno rukovođenje akcijama zaštite i spašavanja”, navedeno je između ostalog u Odluci Vlade USK.

Predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić naglasio je kako je Federalna organizacija osigurala i dopremila izuzetno značajne kontigente pomoći ugroženom stanovništvu.

Na terenu su volonteri Crvenog križa, humanitarnih organizacija SOS, Pomozi. ba i JRC, koji pomažu stanovništvu i dostavljaju im hranu, vodu i lijekove.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI