Srebrenica kao da je pretplaćena na međuetničke incidente. Nakon nacionalističkih provokacija zabilježenih neposredno uz Memorijalni centar Potočari tokom obilježavanja badnjeg dana uoči pravoslavnog Božića, roditelje i učenike bošnjačke nacionalnosti, koji pohađaju Prvu osnovnu školu, vidno je uznemirila fotografija na društvenim mrežama koju su sa časa pravoslavne vjeronauke objavili srpski učenici s porukom “Braća četnici”.

U izjavi za naš portal Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice i roditelj čije dijete pohađa istu osnovnu školu, kazao je da je sporna fotografija objavljena na Instagramu i da su bošnjačka djeca istu pokazala svojim roditeljima.

Ćamil Duraković: Daleko su više krivi roditelji i obrazovni sistem entiteta RS

“To očito govori o jednom sistemu koji možda i priželjkuje odgajanje generacija etnonacionalista“, rekao je Duraković. Osvrćući se na činjenicu da su učenici na fotografiji bili obućeni u srpsku nošnju, naveo je da, “generalno, poznajući komšije mi znamo šta je srpska tradicionalna nošnja i da treba držati do svoje tradicije i kulture”, ali da je neprihvatljivo da se ta tradicija blisko miješa s organizacijama kao što je “četnički fašistički pokret”.

“Mi i te kako dobro znamo kakve su te poruke i kada se to desi, kao što su se neki dan po Srebrenici lijepile plakate osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, to nije nimalo ugodno. Ali kada se to desi kod djece u osnovnoj školi, to onda zabrinjava kakve mi generacije odgajamo i šta nas u budućnosti čeka? To je grozno, ali u svemu ovome, pored same djece, koja tako interpretiraju pojam četništva, daleko su više krivi sami roditelji i ukupan obrazovni sistem entiteta RS koji institucionalno promovira takve stvari”, istakao je Duraković.

Podsjeća da se školama i ulicama daju imena ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, da studentski dom na Palama nosi ime pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Duraković navodi da je riječ o širokom društvenom problemu koji treba rješavati kroz institucije, jednako kao i kod roditelja i u kući.

Zbog činjenice da je fotografija nastala na času vjeronauke, najavio je da će roditelji bošnjačke djece održati zajednički sastanak i od same škole i ostalih entitetskih institucija zahtijevati da se preduzmu konkretne mjere „jer to što se desilo samo je zadnji u nizu primjera koji odudaraju od principa konstitutivnosti i ravnopravnosti u RS-u”.

Foto: Sporna fotografija

Slučaj će danas biti prijavljen i školskom pedagogu, mo Duraković ističe kako se “boji da će i pedagog adekvatno reagovati“.

Dragi Jovanović, direktor Prve osnovne škole Srebrenica, u izjavi za Inforadar kaže kako nije upoznat s objavljivanjem sporne fotografije.

„Nisam na društvenim mrežama prijatelj s učenicima, fotografiju nisam vidio i ne mogu da je komentarišem”, rekao je Jovanović. Naveo da kako sumnja da je fotografija nastala na času vjeronauke, “ali da, ako je to tačno, osuđuje svaki vid zloupotrebe škole“.

Dragi Jovanović: Nisam upoznat, ne mogu da komentarišem

“Provjerit ćemo to danas, i do tada nemam više ništa da kažem”, dodao je Jovanović.

Za komentar smo o objavljivanju sporne fotografije pitali i resorno ministarstvao. U odgovoru se navodi:

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nema sazananja o dešavanjima koja navodite u vašem upitu. Ministarstvo je danas zatražilo informaciju od Prve osnovne škole u Srebrenici u vezi s vašim navodom.”

Ima li se u vidu da se u udžbeniku Istorije za deveti razred osnovnih škola RS, u poglavlju Antifašički pokreti otpora u ratu u Jugoslaviji 1941.-1945., Ravnogorski četnički pokret, koji je, kako je opće ponato, odgovoran za masovna ubistva i zvjerstva nad prevashodno Bošnjacima istočne Bosne, a onda i svim drugim antifašistima, uključujući i Srbe partizane, izjednačava s Narodnooslobodilačkim pokretom, onda nas ni ponašanje srpskih učenika u Srebrenici ne treba iznenaditi.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime