PAPRENA AUSTRALIJA: Zbog Čovićevih putovanja Ministarstvo spoljnih poslova moralo prestrukturirati budžet za 100.000 KM

Piše: Klix.ba

Ministarstvo spoljnih poslova BiH prošle godine moralo je između ostalog prestrukturirati budžetska sredstva u iznosu od 100 hiljada KM zbog posjete člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića Australiji, Novom Zelandu i Afganistanu, piše u Izvještaju o izvršenim prestrukturiranjima rashoda institucija BiH unutar budžetskih rashoda za period od 1. januara 2017. godine do 31. decembra 2017. godine.

Budžetom za 2017. godinu Ministarstvo spoljnih poslova BiH imalo je na raspolaganju 1.570.000 KM odobrenih sredstava za putne troškove. Ovaj iznos uvećan je za 100.000 KM prestrukturiranjem, što znači da su prestrukturirani izdaci za putovanja iznosili 1.670.000 KM.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH je u zahtjevu za prestrukturiranje navelo kako je u ovoj ekonomskoj kategoriji imalo nepredviđene i neodgodive aktivnosti vezane za Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a, putne troškove uslovljene posjetama člana Predsjedništva BiH Australiji, Novom Zelandu, Avganistanu i drugim zemljama, a zbog čega je u konačnici izvršeno povećanje ove pozicije putem prestrukturiranja za 100.000 KM.

Sve tri navedene posjete obavio je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović. Naime, javnost je u novembru prošle godine informisana da je Dragan Čović s delegacijom prisustvovao svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH u bazi Bagram u Avganistanu.

Uz tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, delegaciju su činili ministr odbrane BiH Marina Pendeš te Selmo Cikotić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Čović je mjesec dana ranije, tačnije u oktobru 2017. godine, boravio u radnoj posjeti dalekoj Australiji gdje se između ostalog susreo s predstavnicima hrvatske zajednice u Kanberi, a koji su ga informisali o opštem stanju u hrvatskoj zajednici u Australiji.

Takođe, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH se susreo i sa članicama ženskog hora BiH “Modra rijeka”, koji više od 20 godina djeluje u Australiji. A tokom ovog putovanja u vrtu Ambasade BiH posadio je drvo, kao znak prijateljstva stanovnika BiH i Australije.

Čovićev kabinet informisao je javnost da je član Predsjedništva BiH tada posjetio i prisustvovao misi u crkvi Svetog Leopolda Mandića u Melbourneu, koja djeluje u sklopu Hrvatskog katoličkog centra (HKC) u tom gradu. Takođe je objavljeno da se lider HDZ-a BiH tom prilikom sastao sa čelnicima HKC i, kako je rečeno, upoznao o njihovom radu.

Mediji su tada prenosili kako Hrvatski katolički centar u Melbourneu već duže od pola vijeka važi za okupljalište i rasadnik najradikalnijih hrvatskih ekstremista, kao i logističku bazu ustaške emigracije koja je iz tog centra organizovala brojne terorističke akcije na prostoru bivše Jugoslavije.

Član Predsjedništva BiH je 30. oktobra prošle godine započeo službeni dio dvodnevne posjete Novom Zelandu dočekom uz najviše državne počasti u rezidenciji generalne upraviteljice Novog Zelanda u Velingtonu.

Nakon ceremonije svečanog dočeka Čović se u rezidenciji susreo s predsjedavajućom Vrhovnog suda i administratorom Vlade Novog Zelanda Dame Sian Elias.

Nakon susreta s Dame Elias on je posjetio Ratni nacionalni memorijalni park Pukeahu te položio vijenac i odao počast svim palim pripadnicima vojske Novog Zelanda.

Poslije posjete Ratnom memorijalnom parku sastao se u zgradi parlamenta Novog Zelanda i s novoizabranom premijerkom Jacindom Ardern koju je pozvao u službenu posjetu BiH.

Odlazak na Novi Zeland iskoristio je i za susret s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva u Aucklandu, piše Klix.ba.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI