Poruka protesta protiv kriminalizacije klevete: Sloboda medija, sloboda govora i otpor sistemu!

Novinari brojnih redakcija okupili su se danas na banjalučkom Trgu Krajine kako bi protestvovali protiv najavljene kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj. U isto vrijeme zasijeda Narodna skupština RS, čiji bi poslanici trebali razmatrati sporni Nacrt izmjena i dopuna entitetskog Krivičnog zakonika.

“Sloboda medija, sloboda govora i otpor sistemu!” – poruka je koju je sa skupa uputio predsjednik Udruženja građana Radnički pokret Dražan Pejaković koji je istakao da će najavljene zakonske promjene uticati na sve građane.

“Uticaće na vas, vašu djecu, na sve osim političara. Sve i jedna riječ može vas koštati zatvora i vaše imovine”, upozorio je Pejaković koji je najavio proteste u narednim danima u svim gradovima RS.

“Od sada ćemo praviti proteste vikendom i okupljati sve više građana i na kraju, ako treba, pozvati i na građanski neposluh. Građani neće ovo tolerisati, blokiraće vjerovatno neke ulice”, rekao je predsjednik Radničkog pokreta. On je dodao da ne shvata kako predstavnici međunarodne zajednice ne reaguju oštrije na najavljene zakonske izmjene.

Protestu je prisustvovao i Suad Đozić iz organizacije “Restart BiH”.

“Ovaj zakon se tiče svih građana BiH jer, kao što kad prođemo kraj kamere koja nas uslika u Banjaluci pa nam uredno dođe kazna, vjerujem da kad budem prozivao vlast i iz Republike Srpske, da će podnijeti tužbu i protiv mene. Ja moram uvoditi autocenzuru da nikog ne nazivam lopovom, kriminalcem, banditom koji uništava živote svih nas, mog djeteta prvo, tako da se bunim na vrijeme. Građani možda nisu svjesni, ali postaće vrlo brzo ako se ovo usvoji”, rekao je Đozić.

Suad Đozić, Restart BiH

On je sugerisao da se onaj koji je predložio ovaj Zakon ukine svoj diplomatski imunitet kako bi ga građani mogli tužiti za sve dosadašnje uvrede, klevete i spinove koje svakodnevno govori.

U znak protesta, brojni portali iz Bosne i Hercegovine danas su objavili baner koji je usmjeren protiv ukidanja slobode govora.

Organizator protesta je Udruženje građana Radnički pokret, proizašlo iz Facebook grupe Crna lista poslodavaca Republike Srpske.

Vlasti RS predložile su izmjene i dopune entitetskog Krivičnog zakonika kojima se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika.
Ovim zakonskim izmjenama najavljuju se rigorozne novčane kazne za navedena krivična djela.

Najavljene zakonske izmjene izazvale su burne reakcije javnosti, posebno medija koji su vlastima RS uputile brojne argumentovane kritike protiv ovog zakonskog rješenja kojim se ukida sloboda govora i pravi iskorak ka totalitarnom društvu.

 

 

 

 

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI