Predsjednica Europskog parlamenta: Europska unija nije potpuna bez regije zapadnog Balkana

Europska budućnost zapadnog Balkana imperativ je kao geostrateško ulaganje u stabilnu, snažnu i ponovno ujedinjenje Europe utemeljeno na zajedničkim vrijednostima – rekla je u izjavi za Fenu predsjednika Europskog parlamenta Roberta Metsole.

Ona smatra da Europska unija nije potpuna bez regije zapadnog Balkana te da je proširenje najmoćnijeg geopolitičkog alata Europske unije.

Kako je navela, proširenje je strateška, dugoročna geopolitička investicija u europski mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet, a to je situacija u kojoj svi dobivaju.

– Transformativni učinak proširenja je neosporan. Potencijalni potencijal u EU daje značajan poticaj za promjene koje su potrebne za poboljšanje upravljanja prava, jačanje vladavine promicanja slobode medija i stvaranje odgovarajuće klime za procvat civilnog društva – je Metsola.

Naglasila je da je rat u Ukrajini imao popratnu posljedicu ubrzanja procesa proširenja te se nije složila s mišljenjima da ne postoji jasna politička volja Europske unije da se proširi na zapadni Balkan.

– Ne slažem se da postoji nedostatak jasne političke volje. Ovo je proces, kandidatura ovisi o reformskom napretku zemlje. Radujemo se što će Evropska komisija predstaviti proširenje Listopadskog paketa. Ne, stav Europskog parlamenta je jasan – ako se ispune preduvjeti, treba započeti pregovor o članstvu u EU – navela je ona.

Govoreći o sigurnosnim izazovima u zemljama zapadnog Balkana, s obzirom na stalnu političku previranja, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je da ono što se događa na Balkanu utječe na cijeli kontinent.

– Prvi i najvažniji prioritet je deeskalacija i stabilizacija sigurnosti na tom području. Dva su nedavna zabrinjavajuća događaja, odnosno napad 24. rujna i otkriće ogromnog skladišta oružja na sjeveru Kosova. Također smo primijetili gomilanje srpske vojske na administrativnoj granici, što je zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti – istakla je ona.

Kako naglašava, na europskom kontinentu nema mjesta za gomilanje oružja i sigurnosnih snaga.

– Napori Europske unije usmjereni su na sve aktere, s obje strane, kako bi doprinijeli deeskalaciji krize. Dijalog Beograda i Prištine je važan i EU vrlo je aktivan u njemu – ističe ona.

Roberta Metsola govorila je za Fenu i migrantsku krizi koja prijeti stabilnost, a gdje je posebno u fokusu Bosne i Hercegovine koja se sama ne može nositi s dijelom izazova.

Ona ističe da upravljanje migracijama ostaje zajednički izazov i dužnost koju će EU i zapadni Balkan morati zajednički rješavati.

– S gotovo 170 milijuna eura bilateralne i regionalne pomoći već isporučene u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), Europska unija je značajno povećala svoju financijsku potporu u regiji. Cijenimo trud i duh suradnje partnera, međutim, potrebne su dugoročne i pojačane mjere za rješavanje problema nezakonitih migracija preko zapadnobalkanske rute, posebno u borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima – smatra ona.

Na kraju je rekla da je Europska unija i dalje predana pružanju političke i financijske pomoći regiji.

– Značajna financijska potpora Europske unije putem specijaliziranih programa omogućit će partnerima da poboljšaju sustave azila i prihvata, pojačaju zaštitu granica, bore se protiv krijumčarskih mreža i organiziranih kriminalnih skupina te povećaju povratak na zapadni Balkan u njihov podrijet zemlje – zaključio je predsjednik Europskog parlamenta Robert Metsola.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI