Preminuo osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin, potvrdili iz UKC-a

Radoslav Brđanin, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, preminuo je u srijedu u Banjoj Luci, potvrđeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Brđanin je preminuo u jutarnjim časovima, rečeno je iz Kliničkog centra u Banjoj Luci.

„Pacijent je od subote 03. septembra 2022. godine bio hospitalizovan u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Republike Srpske gdje je primljen u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju sa elementima teške iscrpljenosti organizma, povišenim upalnim parametrima koji su upućivali na sepsu“, navodi se u saopštenju iz ove institucije, kao i da je uložen sav napor da se pacijentu spasi život.

Brđaninov advokat Novak Lukić rekao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), da je informaciju o smrti dobio od porodice kao i da nema drugih komentara.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) pustio je Brđanina prije nekoliko dana na prijevremenu slobodu. U odluci Mehanizma, sa koje je skinut pečat tajnosti nakon što je Brđanin prebačen u Bosnu i Hercegovinu, navodi se kako je on 2019. godine odslužio dvije trećine kazne, te da postoje “uvjerljivi humanitarni razlozi“ za njegovo prijevremeno puštanje.

Predsjednica Mehanizma, sutkinja Graciela Gatti Santana, u odluci je pojasnila da je Brđanin u augustu ove godine zatražio prijevremeno puštanje na slobodu na osnovu ubjedljivih humanitarnih razloga, kao i da je imala informacije iz Pritvorske jedinice Ujedninjenih nacija (UN) o “nedavnom i očigledno ozbiljnom pogoršanju Brđaninovog zdravstvenog stanja“.

BIRN BiH je ranije izvijestio da je Brđanin prije godinu dana prebačen iz zatvora u Danskoj u kojoj je bio od 2008. u Pritvorsku jedinicu UN-a, kao i da su njegovi raniji zahjevi za puštenjem na prijevremenu slobodu bili odbijeni.

U svom zahtjevu iz 2019. godine, Brđanin je naveo da se nakon izdržavanja dvije trećine zatvorske kazne planira vratiti da živi u Banjoj Luci.

Izvor: Fokus

 

 

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI