SKANDALOZNA ERDOGANOVA POSJETA: Džamija za Bosnu i Hercegovinu, za Srbiju dronovi koje proizvodi kumče Bakira Izetbegovića

Svoju posjetu turski predsjednik je iskoristio da direktno podrži SDA, umiješa se u domaće političke prilike i optuži Zapad za ubijanje muslimana. Bosancima i Hercegovcima je obećao novu džamiju, a sa Vučićem dogovorio prodaju borbenih dronova koje proizvodi kumče Bakira Izetbegovića

Piše: Amarildo Gutić

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovo je posjetio BiH i Srbiju. Posjetu Sarajevu iskoristio je da se skandaloznim govorom obrati imamima okupljenim u Rijasetu Islamske vjerske zajednice. Njima je davao upute koga da proglase teroristima, optužio Zapad za ubijanje muslimana, dao punu podršku SDA i obećao izgradnju jedne džamije. U Srbiji je bio konkretniji – dogovorio je ekonomska ulaganja, između ostalih i prodaju bespilotnih letjelica koje proizvodi kumče Bakira Izetbegovića!

ZADOVOLJNI BAKIR I MILORAD

Nema druge, zadovoljni mogu biti lideri SDA i SNSD-a Bakir Izetbegović i Milorad Dodik porukama koje je uputio Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske tokom jučerašnje posjete Bosni i Hercegovini. Naravno, posjeta je bila „upakovana“ u formalnu državničku, no da se ne lažemo, prevashodno je bila namijenjena davanju političke podrške za SDA i Bakira Izetbegovića uoči opštih izbora 2. oktobra.

Podsjetimo, i izborne 2018. godine Erdogan je pod krinkom mitinga njegove AKP partije održao u Sarajevu svojevrsni predizborni skup u korist SDA. O demokratiji je i tada i sada lekcije dijelio onaj čiji autokratni režim zatvara političke neistomišljenike, medije i novinare te sve slobodomisleće ljude, mijenja zakone i guši demokratiju i slobodu govora.

Ove godine, Erdogan je posjetio Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, gdje ga je ugostio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Ovu priliku turski predsjednik je iskoristio da teško optuži “zapad”.

– Poštovana braćo, Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane. Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato im ne trebamo dati tu priliku…

Lista neprijatelja

Turski predsjednik  je vrlo direktno ovdašnjim vlastima sugerisao koga trebaju proglasiti teroristima.

„Pozivam vas da budete oprezni, posebno kada je u pitanju teroristička organizacija FETO i njeni članovi. Oni su izvršili pokušaj vojnog udara, željeli da me ubiju. Ubili su dva moja policajca, a teško ranili dvije policajke koje su bile tu. Dio njih je pobjegao u Grčku. Ne dozvolimo da se ista igra desi i u BiH. Od vas očekujem da ne dozvolite prostor za djelovanje FETO-a, čije strukture još uvijek postoje i u BiH,“ reći će Erdogan tokom posjete Rijasetu Islamske zajednice i razgovora sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

Nije propustio Erdogan da direktno pomene i sve sadašnje političke protivnike SDA koji su iznikli iz redova ove stranke.

“Dio osoba koje su bile uz mene, koje sam imenovao premijerima, ministrima, otišle su. Oni svojim odlaskom meni nisu učinili ništa, učinili su samo sebi. Isto tako je bilo onih koji su otišli od mog brata Bakira. A, zašto oni odlaze? … Naš Alija Izetbegović je tu, sa šehidima oko sebemoram da čuvamo njegov emanet, a čuvajući taj emanet, BiH ćemo izvesti na željeni nivo“,  poručuje Erdogan aludirajući pri tome na potrebu svebošnjačkog jedinstva, upravo onome na čemu Bakir Izetbegović zasniva aktuelnu izbornu kampanju svoje stranke, a to je da samo SDA može spasiti i sačuvati BiH.  

Turski je predsjednik komentarisao i mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona BiH, pa je izrečenim u potpunosti zadovoljio i Željka Komšića, lidera Demokratske fronte, koalicionog partnera SDA.

“Intervencija visokog predstavnika bila bi intervencija prema demokratskom procesu što mi nikako ne podržavamo”, rekao je Erdogan.

Očekivano, pozitivnom je ocijenio međusobnu ekonomsku saradnju, naročito jer se ta saradnja ogleda u enormnom povećanju uvoza iz Turske. Ah, da dozvoliće Erdogan i ulazak u Tursku građanima BiH samo sa ličnom kartom, valjda da olakša ovdašnjim poratnim skorojevićima koji listom kupuju apartmane u Turskoj. Za one ozbiljnije poslove i investicije, Erdogan ipak preferira Srbiju, a dobar posrednik u tome je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Gradnja autoputa i „ugradnja“

Dodik ima dva razloga za zadovoljstvo Erdoganovom posjetom. Prvi je što voli biti servilan prema svima koji poput njega njeguju diktatorske manire, od onih srednjeg kalibra poput srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića do velikih poput Erdogana ili ruskog predsjednika Vladmira Putina. Erdogan je trenutni Putinov partner, te je red da srdačno dočeka „prijatelja svog prijatelja“.

Pri tome Dodik odrađuje i poslove za Vučića, jer Turska itekako investira u Srbiju i to na konkretnim projektima, gdje se otvaraju radna mjesta.

Tu dolazimo do drugog,  možda i važnijeg razloga, onog novčane prirode, gdje Dodik uvijek iznađe mogućnost za profitranje svojih građevinskih i drugih kartela naročito na poslovima u Srbiji. Za one u BiH, da bi se realizovala izgradnja pojedinih dionica autoputa prema Beogradu, koji dobrim dijelom finansira Turska, trebalo je dogovoriti konačnu trasu kako bi novac počeo pristizati. Zato je nakon mjeseci i mjeseci zastoja, dao nalog SNSD-ovom ministru prometa i komunikacija BiH Vojinu Mnitroviću da brže-bolje organizuje sastanak sa nadležnim federalnim i institucijama Brčko Distrikta i gle čuda, na dan dolaska Erdogana slavodobitno izjaviše: „Imamo dogovorenu trasu“!

Tako konačno mogu početi i gradnja i „ugradnja“.

Kako je Žurnal već pisao, Turska je u ovaj projekt, barem kada je riječ o Srbiji, ušla s uvjetom da njihova kompanija bude izvođač radova. Riječ je o kompaniji „Tasyapi“, koja već izvodi radove u Srbiji, a koja će vjerovatno graditi najveći dio ili kompletan autoput Sarajevo-Beograd. U tom kontekstu treba spomenuti ime Omara Musabegovića, kojeg su mediji predstavili kao prijatelja prijatelja i kuma kćerke Bakira Izetbegovića.

Dan nakon posjete BiH, Erdogan je bio u Srbiji. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iskazao je namjeru kupovine moćnog vojnog oružja, bespilotnih letjelica zvanih „Bayraktar“, čak obećavajući da će platiti višu cijenu. Te letjelice su one koje je nazvavši ih „dronovima“ Izetbegović navodio kao garanciju vojne snage, samo je ostalo nedorečeno čije.

Srbija će tako, po svoj prilici već naredne godine nabaviti to oružje. Direktor te privatne porodične kompanije koja proizvodi „dronove“ je Selcuk Bayraktar, suprug Erdoganove kćerke, kojima je pak vjenčani kum – Bakir Izetbegović.

Izvor: zurnal.info

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI