SAZNAJEMO: Kako Sarajlija i KT Sarajevo obesmišljavaju istrage protiv zvaničnika FUP-a koje daju u rad njihovim kolegama

Posljednjih mjeseci u modi su i „anonimne“ krivične prijave. Ukoliko umiješani rukovodioci procjene da neko ugrožava njihove interese, napišu lažnu anonimnu prijavu na osnovu koje onda FUP formira predmet po prijavi koju su sami podnijeli te „provode istražne radnje“ vršeći pritisak i pokušavajući zastrašiti osobe protiv kojih je takva prijava „podnesena“

Znate li za one situacije kada se stranka s funkcionerom kojem je otkrivena i dokazana korupcija „obračuna“ unutrašnjom istragom za koju odredi kolegu osumnjičenog, pa se on na kraju „kazni“ premještajem s neke rukovodeće pozicije misijom u neko diplomatsko predstavništvo?

Po identičnoj matrici se ponaša Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, kojim rukovodi Sabina Sarajlija, u odnosu na istrage o upletenosti u korupciju i zloupotrebe položaja pojedinaca iz vrha Federalne uprave policije (FUP). Prema pouzdanim saznanjima Inforadara, Sarajlija (protiv koje je u julu podnesena disciplinska tužba za pristrasnost i opstruiranje istraga, op.a.) i KT Sarajevo neke predmete protiv zvaničnika Federalne uprave policije dala je u rad – Federalnoj upravi policije, pa tako pojedine istrage protiv osumnjičenih vode njihovi prijatelji.

VEJU „ISTRAŽUJE“ DOBAR PRIJATELJ BEŠLIJA

Najeklatantniji je primjer Damira Veje, direktora Policijske akademije FMUP-a, protiv kojeg, podsjećamo, KT Sarajevo provodi istragu u vezi s postavljanjem GPS nasprave za praćenje ispod vozila federalnog ministra energetike Nermina Džindića.

Ovaj je predmet KT Sarajevo dalo u rad FUP-u zbog čega Vejo može da bude miran i spokojan, znajući da je u sigurnim rukama. Naime, Vejo je prijatelj sa v.d. direktorom FUP-a Ensadom Kormanom, dok je s rukovodiocem Federalne istražne službe (FIS) Ibrom Bešlijom, koji provodi ovu i sve slične unutrašnje istrage, često nerazdvojan i rado viđen gost nekih sarajevskih ugostiteljskih objekata.

Foto: Ibro Bešlija I Damir Vejo

Tako je kompletan predmet, koji je zbog samih aktera morao da bude ozbiljna i osjetljiva istraga, sveden na to da Veju „istražuju“ njegovi prijatelji s kojima se redovno druži.

„U svemu je ovdje bitno istači kako FUP, nakon što je došao do operativnih podataka o umiješanosti Veje u ovu aferu, uopće nije obavijestio FMUP, čiji je sastavio dio i FUP, niti je to učinilo Kantonalno tužilaštvo Sarajevo. Vejo je suspendovan tek nakon medijskih pritisaka i objava“, kaže jedan od izvora Inforadara iz FUP-a.

Kada je u pitanju Vejo, ni ovdje nije kraj. I drugi predmet protiv njega koji je formiralo Kantonalno tužilaštvo Sarajevo (zloupotreba službenog položaja direktora Policijske akademije) po istoj matrici dat je u nadležnost FUP-a, odnosno inspektora u službi kojom rukovodi Ibro Bešlija.

Treći predmet tiče se novinara i glavnog urednika Inforadara. KT Sarajevo nedavno je formiralo predmet o pokušaju zastrašivanja autora ovog teksta od strane načelnika Sektora uniformisane policije Zorana Čegara, jer je prijetio krivičnim progonom nakon što smo objavili priču i fotografije o tome da je Čegar zloupotrijebio policajce i resurse FUP-a ali i MUP-a KS zaustavljajući saobraćaj skoro u ponoć kako bi istovario jahtu u dvorište svoje privatne kuće.

Foto: Naslovna strana priče koju smo objavili o Čegaru

Tako sada Čegara istražuju inspektori koji su podređeni Bešliji i Kormanu, s kojima je Čegar kolega. Iako nemamo apsolutno niti jednu zamjerku na sam postupak iskaza koji je pred inspektorima FUP-a dao autor ovog teksta, jer je sve bilo korektno, nema nikakve dvojbe da bi cijeli postupak mogli da zaustave, ili obesmisle, Bešlija pa i sam Korman.

FINGIRANE „ANONIMNE PRIJAVE“

Na konkretna pitanja koja smo proslijedili Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo odgovoreno nam je na način da nam ništa konkretno nije odgovoreno, pri čemu je istina sakrivena.

„Sva tri predmeta su u fazi provjere navoda. Dakle, vrše se provjere navoda iz prijave kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela“, naveli su, uz ostalo, iz KT Sarajevo.

Prema nekoliko nezavisnih izvora Inforadara, posljednjih nekoliko godina FUP i KTS postale su institucije (čast časnim izuzecima) preko kojih se protivnici pokušavaju disciplinirati, pa i preplašiti. Politički i oni drugi. Sve se radi na način da KTS formira predmet i dostavi ga u rad FUP-u, koji onda mjesecima provodi istragu. Na kraju svjesno sklepani izvještaj dostavlja KTS kada postupajući tužitelj, gotovo po pravilu, donosi naredbu o obustavljanju istrage.

Ukoliko neka od savjesti iz FUP-a uloži žalbu na takvu odluku, tada na scenu stupa glavna kantonalna tužiteljica koja takve žalbe, prema više svjedočenja koja smo dobili, drži u ladici mjesecima, stopirajući okončanje istrage.

Posljednjih mjeseci u modi su i „anonimne“ krivične prijave. Ukoliko umiješani rukovodioci procjene da neko ugrožava njihove interese, napišu lažnu anonimnu prijavu na osnovu koje onda FUP formira predmet po prijavi koju su sami podnijeli te „provode istražne radnje“ vršeći pritisak i pokušavajući zastrašiti osobe protiv kojih je takva prijava „podnesena“.

Treći način je dostavljanje takvih prijava Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, koje im onda takve predmete po lažnim prijavama daje u rad.

Na kraju, za sve ove predmete (Vejo, Čegar i drugi) postavlja se pitanje zašto ih Kantonalno tužilaštvo Sarajevo nije dalo u rad MUP-u Kantona Sarajevo, što bi bilo logičnije i potpuno transparentno, već Federalnoj upravi policije?

Odgovore znamo, ali nećemo izlaziti s njima u javnost dok se ove „istrage“ ne okončaju.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI