POTVRĐENO PISANJE INFORADARA: U FUP-u manipulirali konkursom skrivajući imena kandidata šiframa

Javnost očekuje da se konačno oglasi i v.d. direktora FUP-a Ensad Korman kao najodgovornija osoba u strukturi Federalne uprave policije, pogotovo jer je sada potvrđeno da je konkurs neregularan a nakon mnogih dokaza o nepotizmu i korupciji koje je Inforadar objavio

Proteklog vikenda na adresu Inforadara stigla su dva pisma koja se odnose na (ne)regularnost konkursa za prijem novih policajaca u Federalnu upravu policije (FUP), a koja su samo potvrdila naša saznanja i sve infomacije koje smo u vezi s ovim objavili u protekla tri teksta.

Prvo pismo je odgovor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, a drugo je još jedna prijava koja je iz kabineta ministra MUP-a FBiH Aljoše Čampare otišla na adrese državnog i kantonalnog tužilaštva i Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH, što nam je potvrdio jedan od članova.

JASAN STAV AGENCIJE ZA ZAŠTITU PODATAKA

Naime, ministar Čampara je prije dvije sedmice tužilaštvima BiH i KS te Nezavisnom odboru Parlamenta FBiH prijavio v.d. direktora FUP-a Ensada Kormana zbog neregularnosti u konkursnoj proceduri za prijem 88 novih policajaca.

Sve se desilo nakon tekstova Inforadara o manipuliranju konkursom u FUP-u kako bi bila primljena djeca zvaničnika FUP-a. Istovremeno Čampara je Kormana zatražio da ga informiše „o navodima iz medijskih natpisa koji su uznemirili građane BiH i narušili povjerenje građana u FUP kao upravu u sastavu FMUP, a koji se odnose na zakonitost javnog konkursa za prijem 80 policijskih službenika i osam mlađih inspektora u FUP.“

Foto: V.d. direktora FUP-a Ensad Korman

I dok direktor Korman i dalje šuti, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH su se se oglasili te faktički potvrdili da je konkurs neregularan. Istakli su da je Zakonom o policijskim službenicima FBiH propisano da se lista s postignutim rezultatima i konačna lista svih kandidata koji se predlažu za zapošljavanje, objavljuje na oglasnoj ploči policijskog organa koji vrši proces zapošljavanja.

„Mišljenja smo da objava konačne liste s imenima i prezimenima kandidata predloženih za zapošljavanje, na oglasnoj ploči policijskoj organa, shodno citiranim odredbama Zakona o policijskim službenicima FBiH, nije protivna principu pravičnosti i zakonitosti iz člana 4. stav (1) tačka a) Zakona“.

Foto: Faksimil dijela odgovora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH

Podsjećamo da na spisku s kandidatima nema imena, odnosno nedostaje identifikacija 88 primljenih kadeta, već su oni predstavljeni šiframa, iako zakon pripisuje transparentnost, iz čega proizilazi da onima koji su odlučivali o konkursu (vrhu FUP-a) nije bilo u interesu da javnost zna imena kandidata. Takođe, spiskovi s imenima i prezimenima morali su, osim na webu, biti vidljivi i na oglasnoj ploči u FUP-u te biti dostavljeni svim organizacionim jedinicama.

Odluku je 15. oktobra potpisao Korman. Konkurs za prijem novih policajaca u FUP trajao je čitavih godinu i po, a tek krajem oktobra je konačno finaliziran. Cijeli proces je, kako je to Inforadar već objavio, obilovao nepotizmom, odnosno rodbinskim i stranačkim zapošljavanjem.

Svjesni da afera poprima ozbiljne razmjere, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka prošlog petka su odgovorili na zahtjev ministra Čampare da se izjasne o tome „da li su tačni navodi da su spiskovi morali da budu šifrirani zbog zaštite podataka budućih policajaca“.

„Član 39. Zakona o policijskim službenicima FBiH, kojim su regulisana prava policijskih službenika, ireleventan za obradu ličnih podataka kandidata u postupku zapošljavanja, koja je propisana u Poglavlju V. istog zakona“, naveli su iz Agencije.

SPISAK S KANDIDATIMA ŠIFRIRAN I KORIGIRAN

FUP se, međutim, ranije u odgovoru našem portalu pozvao upravo na član 39. Zakona o policijskim službenicima FBiH u kojem je neosnovano našao uporište za sakrivanje imena i prezimena primljenih kandidata.

„FUP se nije obraćao Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH sa zahtjevom za mišljenje u vezi zakonitosti objave imena i prezimena primljenih kandidata za izbor policijskih službenika u čin ‘policajac’ i ‘mlađi inspektor’“, zaključuju iz Agencije u odgovoru.

Foto: Faksimil dijela odgovora Agencije za zaštitu ličnih podataka

Podsjećamo da je spisak s kandidatima, osim što je šifriran, nezakonito i  korigiran. Inforadar je ranije od dva nezavisna izvora iz federalnog MUP-a dobio informacije da je razlog taj što se tražila mogućnost ubacivanja na spisak djece pojedinih zvaničnika FUP-a i pojedinih visokorangiranih uposlenika drugih sigurnosnih službi u BiH, pa i djece nekih članova Komisije.

Istovremeno su bez valjanog pravnog objašnjenja s liste primljenih izbrisana četiri kandidata koja su prošla sve faze testiranja i ostvarila najbolje rezultate, a kao razlog diskvalifikacije ovim kandidatima je „pravno“ osporeno to što će po konkursu na koji su se prijavili u prvoj polovini 2020., u avgustu 2022. godine, dakle gotovo dvije i po godine kasnije, kada bi nakon obuke trebalo da zasnuju radni odnos, napuniti 35 godina života.

Osim eklatantnog primjera nepotizma, ovo je ujedno i školski primjer korupcije budući da su pojedinci iz vrha FUP-a namjernim odugovlačenjem konkursa četiri najbolje ocijenjena kandidata doveli „u zonu 35 godina“, koliko je prema zakonu dozvoljena starosna dob za prijem u redove federalne policije, samo zbog toga da bi ih diskvalificirali jer su mjesta bila namijenjena za „neke druge“.

U međuvremenu, pred članovima Odbora za žalbe kojim predsjedava Zoran Čegar našlo se više od 20 žalbi. Prošlog ponedjeljka, neposredno prije nego će sazvati Policijski odbor, Čegar je za Inforadar rekao da će Odbor raditi isključivo po zakonu i raspravljati o svim pristiglim žalbama.

Čegar je tada rekao da mu je zdravlje ugroženo jer je pod stalnim medijskim i političkim pritiskom zbog cijele afere, a onda je u prilogu TV SA promijeni iskaz i rekao nešto sasvim drugo, šta više govori o Čegaru nego o bilo čemu drugom. U izjavi Inforadaru je potvrdio da je dobio spisak i da je, uz ostalo, tražio obrazloženje po kojem principu su se rukovodili prilikom eleminiranja četiri kandidata koja su prošla sve dosadašnje faze testiranja i ostvarila najbolje rezultate.

Foto: Zoran Čegar

Da postoji obilje neregularnosti u cjeloj proceduri prijema 88 novih policajaca sada je i zvanično potvrđeno. S obzirom na tajnost i dužinu trajanja konkursa za očekivati je i skoru reakciju nadležnih tužilaštava kojima se obratio i ministar Čampara.

Javnost očekuje da se konačno oglasi i v.d. direktora FUP-a Ensad Korman kao najodgovornija osoba u strukturi Federalne uprave policije, pogotovo jer je sada potvrđeno da je konkurs neregularan, a nakon mnogih dokaza o nepotizmu i korupciji koje je Inforadar objavio.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI