Izvor: PU zagrebačka/Ilustracija

Dojave o bombama u zgradama pravosudnih tijela stigle su jutros u čak 18 hrvatskih gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici. Zaposlenici su evakuirani, a policija istražuje istinitost dojava.

Odmah po dojavi evakuirani su zaposlenici sudova. Kako su nam rekli iz Policijske uprave zagrebačke, dobili su dojave o bombi na više sudova na području policijske uprave. Postupanje je u tijeku, a okolnosti se utvrđuju, rekli su za N1.

Evakuirani zaposlenici

Zaposlenici splitskog Općinskog i Županijskog suda, Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva te zemljišnika, njih nekoliko stotina, evakuirano je iz zgrada zbog dojave o postavljenoj bombi.

Tu je informaciju Hini potvrdio glasnogovornik Županijskog suda sudac Dinko Mešin koji je rekao da su dojavu o bombi primili na mail u 9.24 sata. Navodno je pisalo “Rušit će se zgrade. Nemojte ovo zanemariti. Bomba je postavljena”.

“U mail dojavi nije specificirano gdje je bomba točno postavljena pa se pretpostavlja da je mail poslan na više adresa. Za sada smo takav mail primili mi i Općinski sud. Policija je brzo stigla na mjesto događaja i trenutno se oko tristotinjak djelatnica Županijskog suda, dvaju odvjetništava i zemljišnika nalaze van zgrade dok se prostor ne pregleda”, rekao je Mešin.

Na terenu je policija sa psima i trenutno je u tijeku pregled zgrada.

Prijete i Vladi?

“U sudu je postavljena bomba. Srušit ćemo Vladu Republike Hrvatske. Mi nismo u ratu s običnim građanima. Molimo napustite zagradu. Ne treba nam smrt. Cilj – Uništavanje zgrada. Molim te, nemoj to ignorirati. Naša upozorenja”, stoji u poruci koju potpisuje Resistance, prenosi Dubrovački vjesnik.

U Vladu, doznajemo, nije stigla dojava, ali s obzirom na dojave sudovima, u Vladi provjeravaju o čemu se radi.

Dojava o bombi i u Dubrovniku

“Možemo potvrditi da je PU dubrovačko-neretvanska upoznata sa zaprimljenim anonimnim dojavama o navodno postavljenim eksplozivnim napravama na zgradi Općinskog i Županijskog suda u Dubrovniku. Na mjestu događaja su upućeni policijski službenici protueksplozivne zaštite kako bi provjerili istinitost dojave i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nazočnosti”, kazala je glasnogovornica Policijske uprave Andrijana Biskup.

Ovu informaciju potvrdio nam je i glasnogovornik Županijskog suda u Dubrovniku Pero Miloglav koji je kazao kako je dojavu zaprimio i Ured Vrhovnog suda, prenosi Dubrovački dnevnik.

Bombe na sudovima u Vukovaru, Vinkovcima, Brodu, Zadru

PU Vukovarsko – srijemska zaprimila je jutros dvije anonimne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama na sudovima u Vukovaru i Vinkovcima.

Potvrdila je to i glasnogovornica PU Martina Halas rekavši kako su sudovi evakuirani, a da su u objekte poslani policijski službenici protueksplozivne zaštite kako bi utvrdili istinitost tih dojava i poduzeli sve potrebne radnje. Policijska uprava brodsko-posavska upoznata je sa zaprimljenim anonimnim dojavama o navodno postavljenim eksplozivnim napravama na objektima Županijskog suda i Općinskog suda u Slavonskom Brodu. Policijski službenici protueksplozijske zaštite su upućeni na adrese sudova kako bi provjerili istinitost dojave i produzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Dojava u 9,48 sati o podmetnoj eksplozivnoj napravi i u zgradi županijskog suda u Zadru se provjerava i u tijeku je evakuacija djelatnika suda. Potvrdili su to Večernjem listu iz zadarske policije.

Oglasila se policija

“Jutros, 5. prosinca, u kratkom vremenskom razdoblju više policijskih uprava zaprimilo je informacije o anonimnim dojavama da su u zgradama/objektima pravosudnih tijela na njihovom području *navodno postavljene eksplozivne naprave*.

Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici.

Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana.

Podsjećamo sve građane na samozaštitno ponašanje i pozivamo ih da u slučaju uočavanja sumnjivih predmeta ili osoba o svemu obavijeste policiju na 192”, stoji u priopćenju koje je poslala policija.

Oglasio se Dobronić

Predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić rekao je da ga je pravosudni policajac obavijestio o dojavi u trenutku kada su imali sastanak s delegacijom vrhovnog suda Ukrajine te da mu se čini kako je to povezano s tim.

“Nekako mi se čini da je to namjerno napravljeno u ovom trenutku”, rekao je Dobronić.

“Prva pomisao mi je bila da je povezano. I praktički 20 minuta od početka tog sastanka stigla je ta dojava”, dodao je.

Izvor: N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime