A.Šu.

Bh. slikar i vizuelni umjetnik Safet Begić izlagao je krajem prošlog mjeseca kao jedini umjetnik iz regije na prestižnoj UN umjetničkoj izložbi „Global Conversation 2020“  koja okuplja umjetnike iz cijelog svijeta.

Na izložbi je predstavljeno 99 odabranih radova, a za selekciju je najodgovorniji bio kustos Gillead Gaari. Izložba govori o temama vezanim za ljudska prava, policijskoj brutalnosti, siromaštvu, klimatskim promjenama…

Safet Begić kaže da je bila izuzetna čast učestvovati na ovoj izložbi.

„Još mi veće zadovoljstvo predstavlja to što je izložena slika „Kolo Srebreničko“. Ta slika ustvari tematizira odgovornost UN-a i Međunarodne zajednice u Genocidu u Srebrenici. Ne mislim da bi UN bio zainteresovan za samokritičnost, još posebno ne na sopstveni rođendan, međutim angažovali su kustosa koji je birao najbolje radove  za postavku“, kaže Begić.

Slika “Srebreničko kolo”

Grupna online izložba „Global Conversation 2020“  trebala je biti održana u galeriji Zgrade UN-a u New Yorku ali je zbog pandemije Covid 19 prikazana online od 21. do 28. Septembra.

Izložba je organizovana povodom 75 godišnjice postojanja UN-a: „Ovim posebnim događajem slavi se godišnjica UN, u želji da se dokaže da kroz umjetnost možemo da kreiramo bolji svijet – slobode, suživota, saradnje, razumijevanja i jedinstva između ljudi, nacija i kultura”, poručili su organizatori izložbe.

Safet Begić je sarajevski umjetnik i učesnik je brojnih izložbi u BiH i svijetu.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime