SVETLANA CENIĆ: Političarenje i politikansko prigovaranje

DNEVNIK GLUPOSTI

Političarenje i politikansko prigovaranje[i]

Država koja unutar sebe trguje, a ne pregovara, očekuje da pregovara sa Evropskom unijom! Ako to nije scenario za neviđenu sprdačinu, ne znam šta je. Doduše, to govori ne samo o nama, već i o Evropskoj uniji. Neko bi trebalo karijerno da napreduje, a znam pouzdano ko će i dalje kolektivno da nazaduje.

A pregovori mogu da traju decenijama. Možda u EU računaju da ova garnitura biološki nestane, pa će se nešto desiti. Ili će nestati Evropske unije. Sećam se onih davnih viceva kad se govorilo da će se pre EU raspasti nego što ćemo se mi pridružiti. Ne znam, a niko i ne govori ništa o tome, šta bi sa onim da se Berlinski proces prvo desi, pa onda kolektivno pridruženje – iz zajedničkog u jedinstveno tržište.  Ma, niko više ne pominje ni Berlin, a kamoli proces. Uostalom, mrtav je u ovdašnjim medijima i onaj Otvoreni Balkansamoubio se na Kosovu u onoj akciji u selu Banjska. A i nije bio kakvog zdravlja, odnosno nije bio nešto baš na zdravim nogama.

Kažu da smo napravili iskorak. Jesmo. Računam da iskorakom staneš i u govno, da oprostite, ili padneš u septičku jamu, provaliju, šaht. Sve je to iskorak napred, nazad, ili u stranu – levu ili desnu. Svejedno nam levo ili desno – svodi se ni na šta opet. Nisam još videla tu analizu koliko nam je bolje od tog iskoraka, ali sa pokazateljima, a ne šupljom pričom.

Budžet državni još nije ni na vidiku, ali je zato koalicija sjajno funkcionisala na tenderu Elektroprenosa i davanja posla i Prointeru. Ta sloga i ljubav je očigledna na svakom postavljenju, imenovanju i tenderu! Bože, koliko je golema ta ljubav! A i dovoljno je samo reći da se ameri ili EU ne slažu sa nekim imenom, pa se reši i ta kadrovska eventualna problematika. Koja nije bila vidljiva, gle čuda, na porodici Isak. Tu su očito i Ameri i EU bili složni da može. Sve za koalicionu ljubav, koalicionu ljubav ni za šta! Nije ta ljubav, doduše, vidljiva na usvajanju budžeta ili zakonskoj regulativi  o sprečavanju pranja para, ali što baš mora svugde da se vidi? To je tajna ljubav i sloga, nevidljiva golim okom. Vidi se i u radu pravosuđa, ono ja tebi – ti meni, pa šta ima tu više da se ljubav dokazuje?!

Kako idu pregovori sa EU i pranje para, živa nisam da čujem. Kako idu pregovori i samostalnost Republike Srpske, koju će odmah, kako reče vlasnik iste, priznati 15 država, nestrpljiva sam da vidim koliko od tih 15 iz EU tokom pregovora. I na kraju Džej Čović, naravno, sa najavom da se izborni zakon vraća za pregovarački sto i da je legitimno predstavljanje prioritet svih prioriteta.  Mislim, čini mi se da se vraća na sto, a za stolom će biti pregovarači, ali šta znam ja ovako mala?! Da li je to pravilo i u EU, čekam da se Evropljani izjasne, posebno u svetlu presuda Evropskog suda za ljudska prava,  koje nikad sprovedene nisu.

Ma, opšte evropsko levičarsko-desničarsko ludilo!

Samo još fali neka reformska agenda, compact for growth, strukturalni dijalog, građanska inicijativa, inkluzivno obrazovanje (nastavi niz), pa da bosanskohercegovačka ludnica bude kompletna. Mehanizam koordinacije raspodele funkcija, tendera i blokada fercera besprekorno.

 

[i] Po onom Hektorovićevom Ribanje i ribarsko prigovaranje, što nam je nekad bila lektira, za razliku od ove danas

 

 

 

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Inforadara.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI