Umro Mirko Klarin, novinar i osnivač agencije SENSE koja je izvještavala iz Haaga

Godine 1988. osnovao je specijalizirani medijski servis SENSE čiji je bio glavni urednik, a koji je redovito pratio rad ICTY-a i drugih međunarodnih sudova sa sjedištem u Haagu

Umro je Mirko Klarin, novinar i osnivač agencije SENSE, koja je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) objektivno izvještavala o sudskim procesima i dokazima.

Potvrđeno je to iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, uz ocjenu da će Mirko Klarin ostati upamćen kao novinar sa neprikosnoveni osjećajem za pravdu.

– U ime žrtava iz BiH izržavamo sućut porodici. Mirko će ostati u našim sjećanjima kao borac za istinu i pravdu – navodi se u saopćenju.

Mirko Klarin rođen je u Trogiru, Hrvatska. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je profesionalni novinar od 1966. godine (reporter, strani dopisnik, urednik, vanjskopolitički i glavni urednik) vodećih dnevnih i sedmičnih listova u bivšoj Jugoslaviji.

Prije posljednjih ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, pokrivao je vanjske poslove, uglavnom bliskoistočni sukob, te politička zbivanja u Europi i političko nasilje (terorizam).

Godine 1988. osnovao je specijalizirani medijski servis SENSE čiji je bio glavni urednik, a koji je redovito pratio rad ICTY-a i drugih međunarodnih sudova sa sjedištem u Haagu.

Izvor: fokus.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI