Zamjenica pomoćnika američkog ministra odbrane Laura Cooper u posjeti Bosni i Hercegovini  

Zamjenica pomoćnika američkog ministra odbrane Laura Cooper boraviće u Bosni i Hercegovini 13. i 14. jula, gdje će, zajedno sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, voditi Bilateralne odbrambene konsultacije.

Posljednje takve konsultacije održane su 2016. godine u Washingtonu i ovo je prvi put od 2014. da se održavaju u Sarajevu.

Ove konsultacije se održavaju u ključnom trenutku, kako za Bosnu i Hercegovinu tako kao i za cijelu Evropu, i dragocjena su prilika za razgovor o tome kako se može surađivati na jačanju odbrambene suradnje i pružanju podrške Oružanim snagama BiH.

Zamjenica pomoćnika ministra odbrane Laura Cooper sastaće se i sa rukovodstvom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), komandantom NATO Štaba u Sarajevu, brigadnom generalicom Pamela McGaha, te sa komandantom EUFOR-a u BiH, generalmajorom Anton Wessely.

Stručnjaci iz oblasti odbrane iz američke Odbrambene obavještajne agencije, Agencije za odbrambenu i sigurnosnu saradnju, Instituta za upravljanje bezbjednošću, Evropske komande Oružanih snaga SAD-a, Komande specijalnih operacija u Evropi, Vojske SAD-a u Evropi i Africi, te Nacionalne garde Maryland također će se sastati sa važnim liderima u BiH.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI