Prvi put nakon okončanja rata u Banjaluci je svečanom akademijom obilježen Dan ZAVNOBiH i Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Grad na Vrbasu tako je javnosti poslao jasnu poruku. Postoji i druga i drugačija Banjaluka. Banjaluka koja se sjeća i koja baštini tekovine antifašizma, Banjaluka koja ne prihvata da bude dio etnički podijeljene države.

Takve poruke uputili su i govornici, akademik Slavo Kukić, član Foruma građana Tuzla Vehid Šehić, ali i sami banjalučani poput Hazima Bate Maglajlića.

„Delegati ZAVNOBiH-a su 25. novembra 1943. godine u Rezoluciji i Proglasu narodu poslali poruku da je  BiH zemlja zbratimljenih naroda. I na toj paradigmi BiH je, a i čitava Jugoslavija do 1961 godine po BDP-u bila ispred Japana. Danas tu istu BiH  pokušavaju uništavati na sve moguće načine u ime srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda“, istakao je akademik Kukić.

Prema njegovim riječima zbog činjenice da se upravo u Banjaluci obilježava i dan ZAVNOBiH i Dan državnosti BiH je prvi signal da u tome neće uspjeti.

Vehid Šehić istakao je značaj ZAVNOBiH-a, ali i činjenicu da su legalitet i legitimitet Rezoluciji dali i vijećnici na Drugom zasjedanju AVNOJ-a, prihvatajući da postoji BiH kao sastavni dio Jugoslavije. Istovremeno je upozorio da mi sada živimo u državi u kojoj smo podijeljeni u svemu pa i državnim praznicima.

„Došao sam u Banjaluku iz hiljadu razloga, a među njima i radi svog pokojnog druga Slobodana Popovića koji je bio pravi antifašista. Ovaj skup danas i ovdje u Banjaluci je snaga i poruka da se može izaći iz moralnog mulja u kojem se nalazimo“, istakao je Šehić.

Lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je da ne bi trebao da postoji iko u ovoj zemlji ko može imati nešto protiv onog „da BiH nije ni srpska , ni hrvatska ni muslimanska, već i  srpska i hrvatska i muslimanska, zemlja zbratimljenih naroda u kojoj smo svi ravnopravni ljudi ove zemlje“.

Svi koji su protiv obilježavanja i Dana državnosti BiH i ZAVNOBiH, poručio je,  dio  su  politike koja je upravo ZAVNOBiH-om poražena.

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH kazao je da se iz Banjaluke šalju poruke mira. Komentariušući činjenicu da je svečana akademija održana u sali Banjalučkog sajma, a ne u hotelu Bosna koji je prihvatio, a potom  otkazao „gostoprimstvo“ Banjalučkom odboru SDP-u BiH zbog političkih pritisaka,  Mijatović je kazao da „kada postoji tvrdoglavost sve se može učiniti“.

Podsjećamo, pred izbijanje rata u BiH, netom po formiranju takozvane srpske republike BiH na istoj su, na inicijativu ratnog zločinca Radovana Karadžića odbačene sve tekovine ZAVNOBiH. U bh entitetu  RS unutar srpskog političkog korusa vlada potpuni konsenzus i danas oko tog pitanja i vlasti ovog entiteta ne priznaju 25. novembar kao Dan državnosti BiH.

Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Članica redakcije Inforadara. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime