ZORAN ČEGAR ZA INFORADAR: Pod velikim sam pritiscima zbog neregularnog konkursa za prijem 88 policajaca

Na pitanje da li će podnijeti ostavku, kako se posljednjih dana čuje u javnosti, Čegar odgovara: „To je moj profesionalni i moralni osjećaj i privatna stvar. Do kraja ću insistirati na regularnosti i zakonu.“

Predsjednik Policijskog odbora za policijske službenike FBiH Zoran Čegar u petak je, pred sami kraj radnog vremena, putem kurira dobio konačnu listu s 88 policajaca-kadeta koji su nakon sporno provedenog konkursa primljeni u redove Federalne uprave policije (FUP).

Po dobijanju spiska s imenima, na koju su članovi Odbora čekali dva mjeseca, Čegar je za danas u 16 sati najavio hitnu sjednici ovog tijela kojim predsjedava  kako bi članove upoznao sa do sada strogo skrivanim spiskom kadeta koji su primljeni.

ČEGAROVA PITANJA BEZ ODGOVORA

Kao što je Inforadar već pisao u dva navrata (posljednji put u petak 12. novembra), na web stranici FUP-a od 18. oktobra postavljena je samo obavijest o Odluci o odabiru kandidata na kojoj, međutim, nema nikakvih imena niti identifikacijskih podataka, već su kandidati predstavljeni pod šiframa, iako zakon propisuje transparentnost.

Također smo u petak objavili da je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara Tužilaštvu BiH, Tužilaštvu KS i Nezavisnom odboru Parlamenta FBiH, prijavio je v.d. direktora FUP-a Ensada Kormana zbog mnogih neregularnosti u konkursnoj proceduri za prijem 88 novih policajaca-kadeta.

Foto: Faksimil Čamparine prijave
Foto: Faksimil Čamparine prijave
Foto: Faksimil Čamparine prijave


U ovoj informaciji ministar Čampara, kao reakciju na priču Inforadara, od v.d. direktora FUP-a Kormana zahtijeva da ga informiše „o navodima iz medijskih natpisa koji su uznemirili javnost i narušili povjerenje građana u FUP kao upravu u sastavu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP), a koji se odnose na zakonitost javnog konkursa za prijem 80 policijskih službenika i osam mlađih inspektora u FUP.“

U prvom tekstu od 1. novembra ove godine (slijedi link) Inforadar je otkrio da je, nakon što je konkurs trajao neobjašnjivo dugo, više od godinu i po, cijeli proces obilovao nepotizmom, odnosno rodbinskim i stranačkim zapošljavanjem. Za sve vrijeme trajanja konkursa spiskovi su u više navrata nezakonito korigirani jer se tražila mogućnost ubacivanja djece pojedinih zvaničnika FUP-a bliskih upravi i pojedinih visokorangiranih uposlenika drugih sigurnosnih službi u BiH, što se na kraju i desilo (Inforadar je objavio i neka imena)

Sada Čegar kao predsjednik Odbora za žalbe, kako kaže, trpi velike političko-medijske pritiske i navodi da mu je zbog svega zdravlje narušeno. Za Inforadar je potvrdio da je nakon dobijanja spiska s imenima zatražio obrazloženje po kojem principu su se rukovodili prilikom sastavljanja liste kandidata, odnosno prilikom eleminiranja četiri kandidata koja su prošla sve dosadašnje faze testiranja i ostvarila najbolje rezultate.

Podsjećamo da je kao razlog diskvalifikacije ovim kandidatima „pravno“ osporeno to što će po konkursu na koji su se prijavili u prvoj polovini 2020., u avgustu 2022. godine, dakle gotovo dvije i po godine kasnije, kada bi nakon obuke trebalo da zasnuju radni odnos, napuniti 35 godina života. Ovo je postignuto na način da su namjernim odugovlačenjem konkursa ove kandidate doveli „u zonu 35 godina“, koliko je prema zakonu dozvoljena starosna dob za prijem u redove federalne policije.

„Članovi Policijskog odbora danas će utvrditi da li je ti urađeno sa zakonom ili nije. Prvobitno šifrirani spisak je na gotovo dobio i direktor FUP-a Ensad Korman, jer mu je to servirala Kadrovska služba koja je u situaciji da može manipulirati takozvanim ‘Lukačevim pravilnikom’ koji je i danas validan. Poznato je da je bivši direktor FUP-a Dragan Lukać donio Pravilnik gdje je bukvalno odriješio sam sebi ruke, kako bi mogao u federalnoj policiji raditi šta hoće“, kaže Čegar za Inforadar.

Čegar: Čuo sam da su neki članovi Komisije navodno uzimali i novac

Čegar, koji potvrđuje naša saznanja i navode koje smo objavili u dva prethodna teksta, kaže da je zatražio hitnu dostavu svih akata kojima su se u Komisiji rukovodili pri izboru kandidata.

ULOGA IBRE BEŠLIJE

„Neki članovi Komisije učestvovali su u radnjama koje nisu smjeli raditi. Mjerili su visine i težine pojedinih kandidata, a to je morao raditi ljekar. Čuo sam da su navodno neki uzimali i novac. To vam ne mogu potvrditi, jer ne znam. To je nadležnost policijskih organa. Mi kao Odbor smo odgovorni isključivo Vladi Federacije“, kaže on.

Sada će Policijski odbor o žalbama odlučivati s jednim članom manje. Kao što smo već u dva navrata upozoravali, kao dokaz smišljene korupcije i malverzacija jeste taj da je predsjednik konkursne Komisije Ibro Bešlija istovremeno i član Policijskog odbora, pa se sada mora izuzeti u postupanju Policijskog odbora.

„Ovakvo provođenje konkursne procedure ne samo da je kompromitiralo Komisiju za izbor, već i Policijski odbor FBiH, a samim tim i kompletnu konkursnu proceduru. Ovim se ostavio prostor svakom kandidatu kojem Policijski odbor FBiH ne uvaži žalbu, bez obzira da li se Ibro Bešlija izuzeo iz odlučivanja ili ne, da pokrene proceduru sudskog preispitivanja odluke Policijskog odbora FBiH. Negativno sam iznenađen i medijskim natpisima o velikom broju kandidata koji se dovode u rodbinsku vezu s visokorangiranim službenicima FUP-a i drugih sigurnosnih agencija“, navodi u svojoj prijavi tužilaštvima i parlamentarnom Nezavisnom odboru ministar Čampara.

Foto: Ministar Čampara (desno) tužilaštvima prijavio v.d. direktora FUP-a Kormana (lijevo)

Čegar pak potvrđuje navode Inforadara o velikom broju primljenih kandidata koji su u rodbinskim vezama s pojedinim zvaničnicima policije.

„Tačno je da ih ima puno koji su u rodbinskoj vezi sa uposlenicima FUP-a. Ako su regularno prošli testiranja, to onda nije eliminatorno što je sin ili kćerka od nekog ko radi u FUP-u. Ali isto tako nisam za opciju da se na konkursu primi neko isključivo jer je dijete od nekog pripadnika FUP-a. Ako je bilo kakvih neregularnosti odmah se trebalo reagirati“, ističe Čegar i naglašava:

„Ono što vam mogu reći da će Odbor na današnjoj sjedinici, kao i uvijek, raditi po zakonu i raspravljati o svim pristiglim žalbama. Njih je do sada 21, i koliko sam vidio, ima i neutemeljenih. Neki se žale na nacionalnu diskriminaciju, što ne odgovara istini, jer na prvi pogled, više od 16 nebošnjaka je na spisku 88. Ali po mom mišljenju, konkurs je trebalo davno poništiti. Onog trenutka kada su se rezultati pojavili na društvenim mrežama, tu se trebala završiti ova priča i vratiti sve na početal“, zaključuje Čegar.

Kada je, pak, riječ o ingerencijama Policijskog odbora, on ne može poništiti konkurs, već isključivo u skladu sa zakonom uvažavati žalbe. U suprotnom, oštećeni kandidati putem tužbi mogu zahtijevati pravdu.

Sam konkurs je raspisan još 28. maja 2020., a postupak je praćen stalnim internim pritužbama, čak i tužbama na Sudu. Odluka sa šifriranim kandidatima bez imena i prezimena objavljena je 18. oktobra na web stranici FUP-a. Takođe, spiskovi s imenima morali su, osim na webu, biti vidljivi i na oglasnoj ploči u FUP-u, te biti dostavljeni svim organizacionim jedinicama. Policijski odbor, kao što smo naveli, spisak je dobio tek u petak, na kraju radne sedmice, i sve upućuje na to da se na ovome neće završiti afera koja je urušila ugled FUP-a i policije općenito.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku, kako se posljednjih dana čuje u javnosti, Čegar odgovara:

„To je moj profesionalni i moralni osjećaj i privatna stvar. Do kraja ću insistirati na regularnosti i zakonu.“

 

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI