Borba majki njegovateljki: Ispred Centra za socijalni rad Banjaluka traže svoja prava

Majke koje su njegovateljke svojoj djeci, jer su im djeca oboljela, traže svoja prava i izmjenu postojećih Zakona. Majke su se danas okupile ispred Centra za socijalni rad Banjaluka i traže da njihova prava budu za sve ista jer sada majke po različitim kategorijama primaju nadoknade za njegu djece. Zbunjene su jer im u jednoj instituciji kao što je Centar za socijali rad Banjaluka, kažu da ne ostvaruju pravo njegovateljke jer dijete, na primjer, ide tri sata u školu, dok u Fondu za dječiju zaštitu RS kažu da majke ostvaruju to pravo bez obzira na školovanje djeteta.

Pored toga, traže i da se njihovo pravo da budu njegovateljke djeci produži. Prema postojećim regulativama majka to pravo ostvaruje do 30. godine djeteta, a one ističu da njihova djeca neće ozdraviti kad napune trideset godina.

Okupljene majke ističu da im je prvi kamen spoticanja ka ostvarivanju prava Centar za socijalni rad čija komisija utvrđuje da li je djeci potrebna stalna njega ili ne.

“Majke kažu da njihova djeca trebaju stalnu njegu, a ne povremeno, jer djeca boluju od rijetkih bolesti za koje se kod nas često i ne zna ili djeca imaju Down sindrom”, istakle su majke.

Poručuju da je problem sa svim opštinama u Republici Srpskoj, a nejasno im je zašto nema odgovora iz resornog ministarstva.

Izvor: Buka

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI