April je proljetni mjesec kada sve cvijeta. I kao što cvijet treba sunce tako i Željko treba Bakira, Bakir treba Dragana, Dragan Mileta, Mile Acu, Aco, Kolindu, Kolinda Abu Hamzu, itd…

Između nabrojanih je sve što se uopće i događa na ovim prostorima. Balkanska crna rupa koja je sposobna da usisa međunarodne kredite, inozemne donacije, zarađene plate, fabrike, tvornice, manja i srednja preduzeća, pa čak i svjetlost. Ta crna rupa Balkana ostala je nerješiva enigma za sve naučnike svijeta, i za razliku od one pronađene u galaksiji, ovu rupu u kojoj nestaje sve što je vrijedno još nijedan naučnik nije ni uslikao, ni pronašao.

Sarajevo kao grad mnogo toga veže za početak aprila. U aprilu se u Sarajevu jedan rat završio da bi nakon nekoliko desetljeća drugi počeo. Ništa neobično za Balkan, a pogotovo za Bosnu. Normalna kvota ratova za jednu generaciju koja će svoj život proživjeti u ovom djeliću crne rupe, jer kao što cvijet treba sunce tako i Balkanac treba rat.

MARIĆ, SKAKA I CLAPTON

U ovoj beskonačnoj crnoj rupetini punoj špijuniranja, nepovjerenja, prijetnji ratom, otcjepljenjima i referendumima, jedna od zapaženijih vijesti, koja je izazvala salvu osuda od susjedna prema bošnjačkom rukovodstvu i Bakiru Izetbegoviću, je povećanje cijene ćevapa sa šest na osam maraka, što se tiče velike porcije.

Mnogi domaći politički analitičari, poput nepogrešive Ivane Marić, razlog takve Izetbegovićeve odluke vide u tome što je Sarajevo svojim počasnim građaninom proglasilo Brucea Dickinsona, frontmena kultne heavy-metal grupe Iron Maiden. Iako je gradonačelnik Skaka od njega mislio da je Eric Clapton, ali to nije pokvarilo ukuopan svečarski dojam.

Foto: U zadnji tren izbjegnut skandal jer je gradonačelnik Skaka od Dickinsona mislio da je Clapton

A kakve veze Dickinson ima sa poskupljenjem ćevapa, a Bakir sa heavy-metalom, analitičari nam nisu pojasnili, izuzev što je poznato da je šef SDA upravo za gitarom, a prije nego je upoznao Sebiju, šarmirao djevojke.

Tako smo čuli i da su Hrvati u posljednje vrijeme slali svoje špijune u Sarajevo da prisluškuju najnovije cijene u sarajevskim ćevabčinicama. I sve bi to bilo OK da hrvatska obavještajna služba špijunira u tajnosti, kao što je običaj kod svakog špijuniranja, ali Hrvati su oduvijek bili pioniri neobičnosti i inovatori.

Nakon što su se svojevremeno furali na Ramba, pa zaratili, ovaj put su odlučili da glume Jamesa Bonda. Poslati u Sarajevo špijuna sa bijelim čarapa na nogama je naizgled naivno, jer su u Sarajevu odmah znali da je riječ o tajnom hercegovačkom agentu ubačenog od strane hrvatske obavještajne službe SOA.

Nakon što su špijunirali Bosance onda su prešli i na Slovence, a i Slovenci se sami začudili, kao počašćeni što i njih neko špijunira, pa makar to bili i Hrvati. Iako je na kraju Slovenija preko svoje ambasadorice u Zagrebu zamolila Hrvate da malo tajnije špijuniraju jer bude im djecu na spavanju, izgleda da se sva ta špijunska afera tek zahuktava i niko ne zna kada će tome doći kraj.

SVE JE RIJEŠIO NAJEUROPEJAC ČOVIĆ

Takav slučaj smo i mi Bosanci jednom imali kada smo poslali našeg agenta na špijunažu po Njemačkoj, a on otišao na Oktoberfest i tamo se napio i izdao ženu, čitavu fameliju, državu i CD. I više se nikada nije vratio u Bosnu.

Sva ta juneća afera se preselila i na privredni sajam u Mostaru, na kojem je prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je zbog nenajavljenog poskupljena ćevapa zaobišao zvanično Sarajevo tokom posjete Mostaru, a ubrzo je i najavio štrajk glađu sa svojim ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom – ako se cijene ćevapa ubrzo ne spuste – i optužio bošnjačko rukovodstvo da radi na destabilizaciji regiona.

Foto: Predstavnici hrvatskog Helsinškog odbora za ljudska prava na postrojavanju u Splitu

Istovremeno, nekoliko stotina kilometara zapadnije od Mostara, u Splitu, predstavnici hrvatskog Helsinškog odbora, koje inače zovu i “ljudi u crnom”, održali su konferenciju za novinare, a sve uoči predstojećeg Bleiburga.

Ovi borci za ljudska prava su hrvatski živalj koji će se pojaviti tamo pozvali da mirno i dostojanstveno, i uprkos upozorenjima austrijske države, ipak navuku kape sa petokrakama i obilježe dan kada su jedinice Narodnooslobodilačke vojske pobijedile fašiste i domaće izdajnike.

Sve se na kraju – i juneća i špijunska afera, i problem austrijske države sa komunistima – završilo miroljubivo, zahvaljujući najvećem mirotvorcu i najeuropejcu, Draganu Čoviću, koji je obećao da će mirno i dostojanstveno formirati treći entitet, u kojem će svi imati ista prava, u kojem više neće biti majoriziranih ni gladnih, i u kojem će ljudima, u skladu sa poštivanjem ljudskih prava i osnovnih sloboda, biti dopušpteno da skreću tokove rijeka i potočića do svojih kuća i imanja.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime