Poštovani posjetioci Inforadara, budući da se u Bosni i Hercegovini, kojom kormilari najneodgovornija grupa ljudi od rata naovamo, sve lošije živi a sve više priča o novim sukobima i ratu upravo da se ne bismo bavili našim sve lošijim životima, naš ugledni hroničar društvenih zbivanja Bosanski Bukvalista – povrememo i kad se za tim ukaže potreba – sedmično će secirati sve bitne aktivnosti naših političara koji nas predstavljaju pred međunarodnom zajednicom i čine sve u ispunjavanju svog prioritetnog vanjskopolitičkog cilja – priključenja Evropskoj uniji do 2068. godine.

 

Petak, 30. avgust

Jak zemljotres jačine 4.7 po Rihteru pogodio Tuzlu i okolinu. Iz Civilne zaštite obavijestili da nije pričinio značajniju štetu osim što je izbacio još dvadesetak članova SDP-a sa područja TK. Nermin Nikšić na pressu izjavio da su učestali potresi na području Tuzlanskog kantona prljava politička igra Bakira Izetbegovića i SDA kako bi SDP ostao bez svoje najjače utvrde u BiH koja godinama hrani njihove famelije.

 

Subota, 31. avgust

Iz vrha SDA rečeno da Izetbegović neće imati protivkandidata za predsjednika stranke, jer su sve opštinske organizacije za šefa stranke predložile Izetbegovića. Iako je članstvo tjerano da u skladu sa demokratskim principima stranke predlože Jalu Brata, Aziza Gluščevića Zisku i ostale ugledne članove za predsjednika, zbog rezultata koje je Bakir postigao u Njemačkoj svi su jednoglasno predložili opet – Bakira. Vrhovna tijela SDA sada razmatraju da Kongres i ne održe, jer za njim nema potrebe.

 

Nedjelja, 1. septembar

Održani lokalni izbori u istočnonjemačkim saveznim pokrajinama Saskoj i Brandenburgu. Iz izborne komisije javljaju da su po prvi put u historiji ovih pokrajina zabilježili ovoliko velik broj nevažećih glasačkih listića na koje su građani najčešće crtali prostačke karikature, slogane, ali su dodavali i svoje prijedloge za kandidatske liste i neka imena nepoznata za njemačko podneblje, poput Ramiz Zmaj, Ekrem Jevrić, Bora Drljača i drugi, piše njemački dnevnik Die Welt, prenosi ONASA. Stručnjaci to pravdaju time što se veliki broj Bosanaca doselio u ove pokrajine.

 

Ponedjeljak, 2. septembar

U većini škola na tlu Federacije BiH počela nastava. Prema dostupnim podacima o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2019./2020. godini u Federaciji BiH, u većini kantona zabilježen je rekordan broj upisanih učenika u prve razrede, a u kantonima i opštinama gdje je na vlasti SDA tolika je gužva da se neka djeca upisuju preko štele, a oni nesrećni roditelji koji ne uspiju da svoju djecu uguraju u školsku klupu imaće priliku da po povoljnim cijenama kupe diplome bilo kojeg razreda i bilo koje osnovne škole, po različitim cijenama. Tako npr. diploma jednog razreda osnovne škole iz Općine Centar košta ko deset diploma iznekih drugih općina.

 

Utorak, 3. septembar

U Sarajevu se privode kraju radovi na održavanju prvog Prajda u historiji ove zemlje. Duž trase kojom je planirano da prođe Povorka ponosa već niču štandovi na kojima će svi posjetioci Povorke ponosa moći kupiti sladoled, halvu, pečenje i razne specijalitetete sa roštilja. Zainteresovanost za ovaj događaj je velika, a organizovani dolazak najavile su i navijačke grupe poput Manijaka, Hordi Zla, Robijaša, ponegdje se spominje i dolazak splitske Torcide.

 

Srijeda, 4. Septembar

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković izjavio u Bijeljini da je RS u odnosu na Federaciju BiH bolja za dva koplja, ali zarad dobrosusjedskih odnosa spremni su jedno koplje ustupiti federalnom dijelu BiH jer su i oni njima nekada dali kameno oruđe za potpalu vatre i naučili ih pećinskom slikarstvu. Sada se takmiče ko će prvi izumiti točak.

Diljem Bosne i Hercegovine i Balkana jutros je odjeknula vijest da je uhapšen Zmaj od Šipova i milioni obožavatelja nestrpljivo očekuju prve informacije o njihovom idolu. U pojedinim dijelovima države već su napadnute policijske patrole, a po gradovima su već osvanuli grafiti Free Zmaj od Šipova i svi se trenutno u ovim kritičnim trenucima nadamo da će se situacija smiriti i da neće eskalirati u nasilje.

 

Četvrtak, 5. septembar

Predsjedništvo BiH razmatralo ponudu iz Beograda da kompletno uđe u jedan od najpopularnijih srbijanskih rijalitija Zadrugu. Iako je BiH na bitnoj raskrsnici koja se tiče budućnosti i života svih njenih građana, Predsjedništvo BiH je naprasno donijelo odluku u ulazak u ovaj veoma popularni rijalitiji. Milorad Dodik i Željko Komšić su prvi pristali, dok je jedini kolebo bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović, ali nakon što je zazvonio telefon iz centrale SDA i Šefik je pristao da mukotrpne sjednice o evropskim integracijama i NATO putu zamijeni opuštenom atmosferom u Zadrugi. Trojnom bh. Predsjedništvu najveći konkurenti za pobjedu će biti Luna, Gagi i Dalila.

 

Petak, 6. septembar

 

HT Eronet objavio da je u prvom polugodištu 2019. godine poslovao u gubitku od 2,5 miliona KM i tim povodom su uputili izvinjenje Draganu Čoviću predsjedniku HDZ-a i Udruge Formule i Williamsa Federacije BiH što su potonuli u gubitak. Nakon Aluminija i Mostarskog aerodroma, HT Eronet je treća firma koja je uputili izvinjenje Draganu Čoviću zbog lošeg poslovanja.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime