JET SET POLICIJA: U ponoć blokiran saobraćaj radi istovara jahte ispred Čegarove kuće

Inforadar je putem vibera jučer stupio u kontakt s Čegarom jer smo željeli da čujemo i njegovu stranu priče. Odgovorio nam je bahato i u svom stilu

Šestog maja ove godine, nešto prije ponoći, stanovnici Puta mladih muslimana, barem oni koji su bili u to vrijeme budni, mogli su da svjedoče neobičnom događaju koji im je priredio Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP).

Makar je riječ o tranzitu ispod kojeg je stadion FK Željezničar na Grbavici, a iznad i okolo brda i sami beton, saobraćaj je bio nakratko zaustavljen kako bi ispred privatne Čegarove kuće bila „uparkirana“ njegova jahta. Istina, dovezena na kamionu-prikolici.

Kao što to možete da vidite na fotografijama koje su u posjedu Inforadara, policajci u uniformama, oko 23.30 navečer, dovedeni su da osiguravaju, odnosno da zaustave saobraćaj s vozilima pod rotacijom (dok se jahta ne istovari), što je zloupotreba službenog položaja i iskorištavanje državnih resursa u privatne svrhe. Na jednoj fotografiji se vidi i Čegar s leđa u civilu.

Posebna priča je sama jahta, koju danas u Bosni i Hercegovini mogu da posjeduju tek najbogatiji pojedinci, među kojima načelnik Sektora uniformisane policije FUP-a to svakako nije. Ili ne bi trebalo da bude.

Inforadar je putem vibera jučer stupio u kontakt s Čegarom jer smo željeli da čujemo i njegovu stranu priče. Objasnili smo mu da smo u posjedu fotografija o noćnom prijevozu jahte i zaustavljanju saobraćaja i postavili dva pitanja:

– Da li ste dobili dozvolu za korištenje uniformisane policije i vozila pod rotacijom u privatne svrhe?

– Da li ste dobili dozvolu za zaustavljanje saobraćaja na Putu mladih muslimana (trasnzitu iznad Grbavice) kako biste istovarali jahtu u dvorištu privatne kuće?

Naš razgovor, odnosno Čegarov monolog putem vibera, tekao je ovako.

„Šta bi mu ti majke ti“, bila je prva poruka koju smo dobili od Čegara.

Nakon što je tu poruku pobrisao, redom je ispisao slijedeće (navodimo bez autorskih intervencija):

  • Pošalji mi te fotografije da ih imam i ja.
  • Pitaj onoga što u službenom passatu i audi u MUP a vozi drogu i gradjevinski materijal on sve zna pa ce ti odgovoriti.
  • Zvat ću te kad ga budem tovario da ga vozim pa slikaj i objavi.
  • Da si valjao i da nisi takav kao što jesi ne bi te Avaz otjerao.

Na kraju nam je, kako bi nas valjda zaplašio ili nam zaprijetio, poslao Član 189, Krivičnog zakona Federacije BiH, koji deifinira „neovlašteno optičko snimanje“.

Pa je red da ovim putem i ovdje Čegaru kratko i odgovorimo:

Fotografije ne možete dobiti, jer smo ih dobili od jednog od više izvora iz FUP-a koje imamo, a koji su izuzetno nezadovoljni vašim radom a i ponašanjem.

Ne znam ko vozi passata i ko prevozi drogu, ali je indikativno i nadasve čudno da vi kao načelnik u FUP-u to znate a da se ta droga i dalje „vozi“ u passatu.

Možete zvati koliko hoćete, Inforadar i ja ne radimo po narudžbi.

To da li ja valjam ili ne neka sudi javnost (možda nešto o tome može da kaže i nagrada za novinara 2021. godine u pisanim medijima koju sam nedavno dobio od branše), a Avaz, u kojem sam kratko radio prije deceniju i nešto nakon gašenja magazina „Global“, mi nije dao otkaz, već sam ja iz Banjaluke sjeo u auto i došao u sjedište Avaza da JA dam otkaz, o čemu može da posvjedoči i tadašnji glavni urednik Fadil Mandal.

Ne možete ni mene ni nas kao Inforadar preplašiti članovima zakona koji definiraju privatne stvari jer su slike uslikane a i sve drugo se dešavalo na javnoj površini. S druge strane, ovo što radite je nedopustiv pritisak i pokušaj zastrašivanja medija da izvještavaju o stvarima od javnog interesa.

Podsjećamo, Zoran Čegar je bio glavni akter incidenta u Starom gradu u Sarajevu 10. januara ove godine, kada je bez ikakvog povoda išamarao radnika na privatnom parkingu ali je, kao što se vidi iz priloženog, nastavio da obnaša iznimnu važnu funkciju načelnika Sektora uniformisane policije FUP-a.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI