Milanko Kajganić izabran za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Milanko Kajganić izabran je za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) to je bila tačka dnevnog reda, a za njegov izbor glasalo je 13 članova od čega je 10 bilo “za” njegov izbor, tri su bila suzdržana, a niko nije bio protiv.

U obraćanju članovima Viskog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), kandidat za glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić kazao je kako će u fokusu njegovog rada biti revidirana državna strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Kako je naveo, preko 300 predmeta je na čekanju, trećina jer se predmeti odnose na lica koja se nalaze van BiH pretežno u Hrvatskoj u Srbiji.

U tom kontekstu, kazao je kako treba unaprijediti regionalnu saradnju kako bi se ovi predmeti unaprijedili. Dodao je i da ga ne interesuje statistika, već kvalitetne optužnice.

“Složene predmete treba raditi državno tužilaštvo, ostali se trebaju prenijeti na entitete i Brčko distrikt”, ustvrdio je.

Statistika ga ne zanima ni u predmetima organiziranog kriminala i korupcije.

“Osam tužitelja radi na predmetima proizašlih iz Sky aplikacije, desetak policijskih službenika je uhapšeno, a tu su i predmeti protiv nosioca pravosudnih funkcija. Nedostaju nam kvalitetne optužnice. Tužilaštvo BiH ima najveći broj tužilaca i najveći budžet. Imamo kapacitet, stvar je organizacije”, kazao je Kajganić.

Dodao je i kako treba vratiti integritet pravosuđu te da će, za razliku od svoje prethodnice koja je sama dodjeljivala predmete, to prepustiti CMS sistemu dodjele predmeta.

Najavio je i formiranje zajedničkih istražnih timova koji će raditi na predmetia organizovanog kriminala i korupcije.

“Do kraja godine bit će podignut veći broj optužnica protiv organizovanih kriminanih grupa”, naveo je Kajganić te dodao: “Nisam bio u kontatku ni sa jednom političkom ličnošću koja bi mogla narušiti moj integritet. Ako se utvrdi da nisam govorio istinu, podnijet ću ostavku”.

Kajganić koji je inače obavljao dužnost v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH pozvan je kao jedini kandidat na sjednicu VSTV-a. Kandidatura Diane Kajmaković kompromitovana je stavljanjem na crnu američku listu, i provjerama koje se vrše zbog pojavljivanja njenog imena u porukama na aplikaciji Sky. Tužilac Miroslav Janjić je odustao od kandidature, a Seid Marušić nije zadovoljio sve uslove.

Kajganić je, podsjetimo, obavljao poziciju v.d.glavnog tužioca od oktobra 2021. godine kada je smijenjena Gordana Tadić.

Izvor: N1

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI