BURNO U ZENICI: Borac protiv korupcije uhapšen nakon objave o povezanosti tužioca Pandurevića s klanom iz SKY aplikacije

Odmah po hapšenju Ćure, oglasila se zastupnica u Skupštini ZDK Sanja Renić, ističući da u Zenici nema građanskih sloboda te kako čeka da i nju uhapse jer „vidi, čuje i govori“, dodajući da je u pitanju „klasična odmazda

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), juče su, u zgradi kantonalne Vlade, uhapsili Ivana Ćuru, stručnog saradnika za proizvodnu djelatnost u Ministarstvu privrede ZDK.

Ćuro je uhapšen pod sumnjom da je izvršio krivično djelo u oblasti sajber kriminala. Prema informacijama iz MUP-a ZDK, uhapšeni se tereti da je sa facebook profila pod imenom „Nikola Kavezić“ objavljivao kompromitirajuće sadržaje koje se odnose na čelnike kantonalnog MUP-a te vodeće ljude u kantonalnim i državnim pravosudnim institucijama.

Odmah po hapšenju Ćure, oglasila se zastupnica u Skupštini ZDK Sanja Renić, ističući da u Zenici nema građanskih sloboda te kako čeka da i nju uhapse jer „vidi, čuje i govori“, dodajući da je u pitanju „klasična odmazda pravosudno-policijskih struktura u ZDK kojeg je Ambasada SAD-a u BiH skinula sa liste jer nisu pouzdan partner u borbi protiv korupcije te jer su politizirali MUP ZDK“.

Prema saznanjima Inforadara, Tužilaštvo ZDK potpisalo je nalog za hapšenje Ćure neposredno nakon jedne od posljednjih objava na profilu „Nikole Kavezića“ što se odnosi na tužioca Tužilaštva ZDK Dragišu Pandurevića i njegovu navodnu vezu sa narkoklanom iz SKY aplikacije u kojoj se, prema navodima medija, pominje i njegov brat, Ljubiša Pandurević, inače uposlenik SIPA-e.

Foto: Neke od posljednjih FB objava na profilu “Nikola Kavezić”

Zanimljivo je da je VSTV BiH tačno prije godinu imenovalo Dragišu Pandurevića na aktuelnu tužilačku poziciju.

 

U međuvremenu, mediji koji su imali uvida u prepiske sa SKY aplikacije dovodili su u vezu tužioca Pandurevića i sa Nenadom Nešićem, predsjednikom DNS-a. Podsjećamo da je u istu vezu dovođena i tužiteljica Tužilaštva BiH i bivša šefica Tima za istrage SKY i ANOM aplikacija Dijana Kajmaković, koju je u međuvremenu američka vlada stavila na „crnu listu“ a protiv nje VSTV pokrenulo disciplinsku istragu.

Inforadar objavljuje i sudsku dokumentaciju iz koje proizilazi da se Nešić i Dragiša Pandurević poznaju odranije budući da su zajedno sa Zoranom Jankovićem 2009. godine bili optuženi pred Osnovnim sudom u Vlasenici za nanošenje tjelesnih povreda braći Miroslavu i Miljanu Lapćević te Igoru Gaševiću.

Sud u Vlasenici je, međutim, oslobodio Nešića, Pandurevića i Jankovića a žalbu advokata oštećenih Osnovni sud u Istočnom Sarajevu u januaru 2012. godine je odbio.

Žalba koju je Okružni sud Istočno Sarajevo odbio, no iz nje proizilazi ranije poznanstvo Pandurevića i Nešića (Foto CIN)

S tim u vezi postavlja se pitanje koliko se najviša pravosudna insstitucija u državi uopće bavi biografijama sudija i tužilaca koje imenuju, ili je tek dovoljna politička zaštita ili poznanstvo sa vrhom, poput glavne tužiteljice ZDK i Pandurevićeve šefice Vesne Kaknjo, o čijim nečasnim radnjama je ranije pisao naš portal.

Saznajemo da je proteklih sedmica zbog moguće promjene vlasti i nekih istraga burno u Zenici, pogotovo u kantonalnom MUP-u i kabinetu policijskog komesara ZDK Rusmira Šišića, koji je na ovu poziciju došao spletkama i političkom podrškom.

Inforadar saznaje da je, nakon jučerašnjeg privođenja, Ivan Ćuro pritisnut i pitanjima da li je dojavljivao informacije pojedinim novinarima te našem portalu kada smo razotkrili sponu policije i politike u tekstu „Kako je A-SDA uz pomoć SDA u potpunosti ovladala MUP-om ZDK“ (https://inforadar.ba/policija-u-rukama-politike-kako-je-a-sda-uz-pomoc-sda-u-potpunosti-ovladala-mup-om-zdk/), objavljenom 11. februara ove godine.

Budući da je izuzet njegov mobitel i da se provjeravaju kontakti, policija ZDK će se ovim pokušajem zastrašivanja i sramnog onemogućavanja borbe protiv korupcije uvjeriti da Kavezić, odnosno Ćuro i Inforadar ničim nisu povezani.

Podsjećamo, u tekstu „Kako je A-SDA uz pomoć SDA u potpunosti ovladala MUP-om ZDK“ objavili smo kompletnu dokumentaciju, uključujući i krivičnu prijavu protiv Melise Ahmić, pomoćnice ministra za boračka pitanja u Vladi ZDK te predsjedavajuće Nezavisnog odbora za izbor i reviziju kantonalnog MUP-a, i Taiba Spahića, člana istog odbora, koja svjedoči o njihovoj dubokoj involviranosti i presudnom utjecaju u određene procese koji su morali biti nezavisni, ali i političku kontrolu nad policijom u ovom kantonu.

Upravo su Ahmić i Spahić direktno utjecali na nezakonit izbor novog policijskog komesara Rusmira Šišića u ZDK. Oboje su funkcioneri A-SDA (sada stranke NES), što je nespojivo i duboki sukob interesa, no prilikom izbora u Nezavisni odbor dali su lažne izjave da ne pripadaju nijednoj političkoj stranci.

Hapšenje Ćure, koji je putem profila „Nikola Kavezić“ našao načina da javnosti prezentira koruptivna djela najviših policijskih i sudskih dužnosnika, potvrđuje duboku korupciju u policijskim strukturama i pravosuđu u BiH kao i licemjerje pravne države koja godinama mirno promatra fašističko iživljavanje umreženih botova vladajućih struktura nad građanima BiH na društvenim mrežama, posebno targetiranja novinara i kulturnih radnika i njihovih porodica.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI