Ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu i Sjevernu Ameriku James Cleverly boravi u Bosni i Hercegovini a u Sarajevu se sastao sa ministricom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković. Tokom razgovora o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, širem regionu i Evropi Cleverly je naglasio posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, suočenim sa malignim ruskim uticajem.

Tokom sastanka sa članovima Centralne izborne komisije BiH, ministar Cleverly je najavio novi projekat koji će finansirati Ujedinjeno Kraljevstvo sa ciljem da poboljša postojeći nizak nivo povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornog procesa.

„Drago mi je da je Ujedinjeno Kraljevstvo u mogućnosti da podrži slobodne i pravične izbore pomažući Centralnoj izbornoj komisiji BiH da nabavi posebni pečati koje će se koristiti za ovjeru izbornih listića i time smanjiti mogućnost izborne prevare“, rekao je Cleverly.

Ministar je, također, razgovarao sa grupom političara iz različitih stranaka u BiH o situaciji u zemlji i potrebi za inkluzivnom politikom, fokusiranoj na budućnosti, te o mogućnosti povratka na konstruktivan dijalog.

Tokom svoje prve posjete BiH, ministar Cleverly posjetio je i Zenicu gdje se sastao sa menadžmentom Adriatic Metals, britanske kompanije koja rudari u Varešu, te sa liderima opštine Vareš i Zeničko-dobojskog kantona. Proizvodnja prvenstveno koncentrata srebra i cinka se očekuje početkom 2023. godine. Ove godine, projekat Vareš Silver će biti najveća britanska direktna investicija u BiH, a kada krene puna proizvodnja, očekuje se da će to biti i jedan od najvećih izvoznika u BiH.

Posjeta ministra Cleverlyja se održava nakon prošlomjesečne posjete ministrice vanjskih poslova kada je najavila pokretanje investicija uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva u vrijednosti od 100 miliona dolara do 2025. godine, te da će Ujedinjeno Kraljevstvo izdvojiti 2 milijarde funti za izvozno kreditiranje za BiH.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime