MJERE ZABRANE ZBOG KORONE NE VRIJEDE ZA SVE: Ko se provodi u restoranu u Čelincu (VIDEO)

Inforadar je u posjedu video-snimka napravljenog 18. marta navečer ispred Restorana Žitnjak, lociranog u diskretnijem dijelu Čelinca, što je punih pet dana nakon što je načelnik općine Momčilo Zeljković donio naredbu o zabrani rada svih kafana i restorana

Uprkos svakodnevnim apelima predstavnika bh. vlasti svih nivoa o nužnosti pridržavanja vanrednih mjera koje su poduzete širom BiH s ciljem sprečavanja širenja pandemije koronavirusa, one očito ne vrijede jednako za sve.

Proteklih dana svjedoci smo velikog broja slučajeva građanske nediscipline, nepoštivanja mjera samoizlacije, kršenja uredbi koje su donesene, što može da ima nesagledive posljedice po javno zdravlje, no šta reći kada to isto rade oni koji bi trebalo da reguliraju i provode te uredbe?

Upravo se to dešava u Čelincu, gradiću nadomak Banja Luke, u kojem je i registriran prvi oboljeli od koronavirusa u BiH. Naime, pojedini viđeniji Čelinčani, kako nam je dojavljeno od više mještana, noćnim provodima, ali dnevnim degustiranjem restoranske hrane, grubo krše donesene uredbe i riskiraju javno zdravlje svih u ovom gradiću!

Inforadar je u posjedu i video-snimka, napravljenog 18. marta navečer ispred Restorana Žitnjak, lociranog u diskretnijem (zavučenijem) dijelu Čelinca, na kojem se iza zavjesa vide obrisi više osoba u restoranu u kojem su upaljena svjetla, dok je s lijeve strane parkirano desetak vozila. Na kraju snimka, na samom ulazu u restoran pojavljuje se i osoba (ime poznato redakciji) koja bi po prirodi posla upravo trebalo da strogo sankcioniše ovakva bahata ponašanja. Prema svjedočenju osoba od kojih smo dobili ovaj snimak, u tom trenutku u restoranu je bilo najmanje 15 ljudi.

Sve se dešava, u konkretnom slučaju, punih pet dana nakon što je načelnik općine Momčilo Zeljković donio Naredbu o regulisanju rada ustanova, trgovinskih i drugih objekata na teritoriji Općine Čelinac.

Jedna od mjera, koje su u međuvremenu utvrđene i na nivou entiteta i države, predviđa i potpuno obustavljanje rada u svim ugostiteljskim objektima koji rade noću, svadbenim salonima, fitnes-teretanama, dječim igraonicama, itd, i one se uglavnom, osim u ovom slučaju, provode na teritoriji ove općine.

Foto: Faksimil naredbe načelnika o obustavi rada na teritoriji ove općine

Čelinčani koji su nam se javili tvrde da ovo nije izolirani incident, te da se iste slike ponavljaju već nekoliko dana.

Da bi cijela stvar bila skandaloznija, niko ne zna ko od tih ljudi nosi virus u sebi, a riječ je o društveno aktivnim osobama koje se kreću širom čelinačke teritorije, odnosno banjalučke regije. Na ovaj način direktno dovode u opasnost i ugrožavaju javno zdravlje svih oko sebe!

Inforadar je od jutros u više navrata pokušavao da stupi u kontakt sa općinskim načelnikom Momčilom Zeljkovićem, kako bismo ga upoznali s ovim skandalom i pitali šta će da poduzme, ali njegova sekretarica nam je kazala da je „na sastancima“.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI