MURIZ MEMIĆ PRED TUŽILAŠTVOM KS: Predali zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Sabine Sarajlije

Danas su Hasan Dupovac i Zijad Mutap predati Tužilaštvu BH, potvrdio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH. Grubešić je rekao da je u toku ispitivanje privedenih, nakon čega će Tužilaštvo odlučiti o daljim mjerama

Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, danas je Tužilađtvu Kantona Sarajevo predao zahtjev za smjenu glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlić, zbog, kako je naveo, „umiješanosti u zataškavanje ubistva njegovog sina Dženana“.

Pravi zastupnik porodice Memić, advokat Ifet Feraget, naveo je da je zadovoljan činjenicom da je „Tužilaštvo BiH nakon dvogodišnjeg rada provelo objektivnu i preciznu istragu koja je rezultirala hapšenjem lica koja se dovode u vezu sa smrću Dženana Memića“. Istakao je da zahtjev Muriza Memića za smjenu Sabine Sarajlije nije simboličan, već više nego i pravno utemeljen.

„Službena istraga se ne okončava podizanjem optužnice. Istovremeno dokazi Tužilaštva BiH zasnovani su na dokazima Kantonalnog tužilaštva, pa se ja pitam kako je moguće da kantonalni tužioci nisu vidjeli ono što je vidjelo Tužilaštvo BiH. To su dovoljni dokazi da Sabina Sarajlija podnese ostavku ili bude suspendovana, ali ne očekjem da će se to desiti“, kazao je Feraget.

On je u naveo da očekuje identičan epilog i u istrazi o ubistvu banjalučkog mladića Davida Dragićevića.

„Istraga koju je u slučaju Dženana Memića provelo Tužilaštvo BiH pokazala je, kao i u slučaju Davida Dragićevića, da nama u Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu i u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci sjede kriminalci i da se s tom praksom mora prestati. Nama trebaju hrabri tužioci i sudje“, poručio je Feraget.

Podsjećamo, po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPA-e u ponedjeljak, 1. februara, izvršili su pretrese više lokacija na području Sarajeva i tom prilikom uhapsili Hasana Dupavca, bivšeg načelnika za saobraćajne istrage MUP-a KS, i Zijada Mutapa, oca Alise Mutap (koja je u trenutku stradanja Dženana Memića bila s njim, ali je u više navrata u iskazima nakon nesreće tvrdila da se ne sjeća nijednog detalja), zbog sumnje za organizovani kriminal i ometanje istrage ubistva Dženana Memića.

„Aktivnosti se odnose na krivična djela organizovanog kriminala, a u vezi ometanja istrage i prikrivanja dokaza o stradanju Dženana Memića, u mjesecu februaru 2016.“, navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dupovac je osumnjičen da je nezakonito prisustvovao obdukciji tijela Memića, ali o tome nije sačinio službenu zabilješku.

Pravosudni proces u slučaju „Dženan Memić“ traje više od četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana koje je organizovala porodica stradalog mladića. Porodica je od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tražila da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Dženan Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u „incidentu“ koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila suprotno. Preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godine, a njegova smrt nije razjašnjena.

Vrhovnom sudu FBiH je 24. novembra 2020. upućena žalba Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću koji su dva puta oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u slučaju smrti Memića.

U dva sudska procesa osumnjičeni Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni su krivice za izazivanje saobraćajne nesreće i sprečavanje dokazivanja, a presudom Kantonalnog suda utvrđeno je da nema dokaza da se 8. februara 2016. uopšte dogodila saobraćajna nesreća, kao i da povrede na Dženanu Memiću nisu odgovarale onima iz naleta vozila na pješaka.

Tužilaštvo BiH je u avgustu 2019. otvorilo posebnu istragu o smrti Memića, nakon što je njegova porodica podnijela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba.

Nakon saznanja o hapšenju Mutapa i Dupavca Muriz Memić kazao je da može biti „tek djelimično zadovoljan jer njegovog djeteta više nema“.

„Ono što je važno jeste činjenica da su se nakon pet godina potvrdile moje tvrdnje da je Dženan ubijen, o čemu sam više puta upozoravao bivšu glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo i sada sutkinju Suda BiH Dalidu Burzić, i stoga očekujem da ona bude u najmanju ruku odmah suspendovana“, poručio je Memić.

Danas su Hasan Dupovac i Zijad Mutap predati Tužilaštvu BH, potvrdio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH. Grubešić je rekao da je u toku ispitivanje privedenih, nakon čega će Tužilaštvo odlučiti o daljim mjerama.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI