Nakon brojnih osuda SDP neće podržati izmjene zakona kojima se spašavaju Zukić, Sarajlić i Kukić!

Želimo ovim putem pozvati predlagačicu zakona da isti povuče iz procedure, te na taj način pošalje vrlo jasnu poruku da ne želi učestvovati u daljoj proceduri devastacije dostignutih normativnih standarda u djelima korupcije", navode iz SDP BiH.

Nakon obmane da se u slučaju izmjena Krivičnog zakona radi o ispunjavanju EU standarda, te jasnog tumačenja OSCE-a i reakcije organizacije Transparency international, klub delegata SDP BiH u Domu naroda PF BiH neće podržati niti uvrštavanje izmjena zakona na dnevni red sjednice, a ni njegovo usvajanje, saopćeno je danas iz ove političke stranke.

“Danas je jasno da se radi o očiglednom pokušaju usvajanja privatnog zakona za privatne potrebe, bez bilo kakve stručne rasprave i to po skraćenom postupku, te stoga apsolutno ne želimo biti sudionici parlamentarnog desanta na pravosudni sistem i krivično zakonodavstvo. Želimo ovim putem pozvati predlagačicu zakona da isti povuče iz procedure, te na taj način pošalje vrlo jasnu poruku da ne želi učestvovati u daljoj proceduri devastacije dostignutih normativnih standarda u djelima korupcije”, navode iz SDP BiH.

U svom saopćenju navode da će iskoristiti sve mehanizme koji im stoje na raspolaganju da zaštite dignitet i neovisnost pravosudnog sistema, posebno u segmentu zaštite zakonskih normi koje predstavljaju urušavanje, umjesto napredak u borbi protiv korupcije.

“Mi smo cijeli svoj mandat pokazali istrajnost u usvajanju seta antikoruptivnih zakona i njihovo održivo  finansiranje, gdje smo, nažalost, više puta proceduralno i finansijski opstruirani od strane vlade koja je uspjela suspendovati primjenu istih kompletan mandat, te na taj način vrlo jasno potvrdila da ne želi stvarnu borbu protiv korupcije”.

Podsjećanja radi, SDP je također glasao za usvajanje izmjena ovog zakona.

“Vidim da je izglasavanje ovog zakona izazvalo velike reakcije u javnosti. Ja lično nisam bio na glasanju, dakle, nisam bio prisutan na sjednici. Na sjednici Kluba SDP-a smo raspravljali o tome. Postojali su neki argumenti koji su govorili da to nije trgovina utjecajem u tom smislu kako se ovaj dio objašnjava, nego da su to neke pravne stvari. Ja nisam pravnik, ja sam inžinjer tehničke struke, tako da to najbolje ne razumijem”, rekao je jučer za Source.ba portal Enver Bijedić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH.

 

Inforadar/Patria/Source

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI