NAKON HAPŠENJA LIHVARA U GORAŽDU: Novac kao dokazni materijal koji je čuvao FUP – nestao

Bahrudin Helać iz Goražda već mjesec je u tamošnjem zatvoru zbog sumnje da je počinio krivično djelo „lihvarstvo“. Helaća su 26. maja u operativno-taktičkoj akciji Omerta uhapsili policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), a po nalogu Tužilaštva Bosansko-podrinjskog kantona.

I ovo bi bila tek jedna od mnoštva sličnih policijskih akcija da, u ovom slučaju, a prema pouzdanim informacijama Inforadara, dokazni materijal nije – nestao. A dokazni materijal je novac.

Redom, Helać je najprije osumnjičen da je određeni vremenski period s ciljem ličnog bogaćenja davao zajmove uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi. U službenoj zabilježci se navodi da je „osumnjičeni u vremenskom periodu od 2018. do 2022. godine u ugostiteljskoj radnji Omerta u Ulici Maršala Tita, u Goraždu, svjestan da iskorištava nuždu i teške imovinske prilike oštećenog, što je i htio, sa istim ugovorio imovinsku korist koja je u očitom nesrazmjeru sa onim što je on dao. Helać je oštećenom posudio novac u iznosu od 1.000 KM sa mjesečnom kamatom od 20%, gdje je oštećeni narednog mjeseca vratio 1.200 KM“.

Tu nije bio kraj jer je posuđivanje nastavljeno, a oštećeni je od Helaća posuđivao novac za liječenje sina i supruge.

Zaplet slijedi nakon što je naredbu o akciji prvobitno izdao Općinski sud u Goraždu. Federalni policajci, uz pomoć kolega iz MUP-a BPK, uhapsili su Helaća nakon primopredaje označenog novca. Prethodno su na nekoliko lokacija u ovom kantonu, koje je osumnjičeni koristio, izvršili pretrese pokretne i nepokretne imovine.

Pronađena je veća količina novca, pištolj, puška, veća količina municije, sim kartice, mobilni telefonski aparati, dvije vage za precizno vaganje, radiostanica, kao i mnoštvo drugih dokaza koji se povezuju sa izvršenjem ovog krivičnog djela. Inače, osumnjičeni je odranije poznat policijskim i pravosudnim institucijama. Ovaj Izvještaj, kao i uhapšeni, predati su Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu.

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BPK Predrag Golubović, koji je u ovom slučaju postupajući tužilac, predložio je određivanje pritvora za Helaća „zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače“ (Članu 146. stav 1. tačka b ZKP FBiH) Sve ovo potvrdio je i samo Golubović za naš portal.

„Uvidom u Izvod iz kaznene evidencije utvrđeno je da je imenovani bahrudin helać iz Goražda, presudom Općinskog suda Goražde, zbog počinjenog krivičnog djela iz člana 163. stav 1. KZ F BiH, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca.“

Međutim, na dio pitanja tužiocu Goluboviću „šta je dokazni materijal, gdje je pronađen i gdje se ti dokazi sada nalaze“, uslijedio je očekivani odgovor:

„U cilju nesmetanog sprovođenja istrage nismo u mogućnosti dati odgovor na preostali dio vašeg upita“.

Foto: Odgovor koji smo dobili od tužioca Golubovića

Upravo iz policije, ali i Tužilašva BPK, naš portal saznaje da je dokaz (novac) – nestao. Naime, prilikom otvaranja predmeta utvrđeno je da dokazni materijal nedostaje, a sastojao se od serijski obilježenih novčanica u iznosu od 750 KM i to u u sedam novčanica po 100 KM i jednoj od 50 KM. Novac je nestao iz zaplijenjenog novčanika osumnjičenog koji je konfiskovala policija. Dakle, prazan novčanik po svemu sudeći oslobodiće višegodišnjeg lihvara jer nedostaje obilježeni novac.

Naši izvori navode da je za novčanik sa novčanicama bila nadležna Federalna uprava policije.

Prije 15 dana od FUP-a smo tražili objašnjenje o nestanku dokaznog materijala, ali odgovor nismo dobili, kao ni informaciju o bilo kakvoj internoj kontroli za ovo teško krivično djelo.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI