Kada sam sa sadašnjim partnerom Adisom Šušnjarom u februaru 2018. obavio prve konsultacije na ideju da pokrenemo online medij nakon decenija rada u novinarstvu, teško je u tom trenutku uopće bilo razmišljati unaprijed i predviđati, pogotovo razmišljati o rođendanima našeg portala u budućnosti.

Međutim, evo nas 1. aprila 2021., – i nije prvoaprilska šala – slavimo skromni jubilej, tri godine našeg rada. Tri godine borbe za branšu, za dignitet profesije, za bolje i pravednije društvo jednakih prava za sve.

Unazad tri godine naša mala ekipa, u međuvremenu pojačana kolegicom Gordanom Katana i 15-ak saradnika, uglednih profesora, aktivista, analitičara i novinara, koji su dali vlastiti pečat i doprinos rastu našeg portala i sticanju povjerenja kod vas, poštovani posjetitelji, prolazila je mnoga iskušenja. Neka su bila uistinu teška. Fizički smo napadani, na nas su vršeni razni pritisci, prijećeno nam je, pokušavali su da nas zaustave i neosnovanim tužbama.

Sve je to bila cijena naše slobode. U našem poslu sloboda je iznimno bitna, jer ako nisi slobodan, onda teško da možeš da budeš novinar. Pogotovo ne onaj koji će poštovati najviše standardne profesionalnog novinarstva, otvarati najteže teme i raskrinkavati afere kojih je u našem društvu bezbroj.

Inforadar je uspio da odoli i pomoću vas, poštovani čitatelji, a sama činjenica da unazad mjesecima i od vas dobijamo materijal za naše istraživačke priče nam dovoljno govori o tome da nam vjerujete. Povjerenje između vas i nas je nešto posebno značajno, bez te vrste povjerenja nemoguće je ostvariti bilo kakav javni uticaj.

Ne treba tajiti, i ne želimo da krijemo, ali kako se vrše sve veći pritisci na nas, u još većoj mjeri dobijamo vašu podršku koja je svakim danom sve vidljivija. O tome nam jasno i nedvosmisleno govore poruke koje dobijamo, ali i broj posjeta i dosezi koje postižemo našim najboljim pričama.

Teško je govoriti o sebi a ostati skroman i pribran, no na jednu stvar smo posebno ponosni. A to je vjerodostojnost. Ako smo bilo šta željeli postići kada smo pokretali našu online platformu – to je da postanemo portal kojem će se vjerovati, koji brani istinu i dignitet profesije, i koji je vjerodostojan.

Inforadar nikada nije objavio neprovjerenu vijest, nikada nije objavio niti jednu tešku priču a da nije izvršio višemjesečno istraživanje i pribavio sve neophodne dokumente, izjave i druge materijale.

Sve što smo do sada postigli ne bismo uspjeli bez naših partnera iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, koji su nam kao novom, mladom, nezavisnom mediju pomogli da stanemo na noge i sebe dovedemo u situaciju da radimo i poslujemo na zdravim osnovama.

Dragi naši posjetitelji, ono što vam možemo da obećamo jeste da ćemo raditi još jače i predanije jer je naše društvo bolesno, izjedeno korupcijom, okovano kriminalom, umreženo klijentelističkim strukturama, vođeno od strane nekompetentnih i neodgovornih političara koji nikada nisu odgovorili niti na jednu veću krizu, kao ni na ovu postojeću, najveću do sada.

Tim prije osjećamo veliku obavezu i prema budućnosti naše djece da ostanemo prisutni, i uz vas.

Hvala vam na povjerenju!

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime