Povodom trećeg rođendana Inforadara, o našem radu, vjerodostojnosti i sadržajima koje nudimo čitateljima i bh. javnosti svoje mišljenje su dali univerzitetski profesori, javni radnici, analitičari, umjetnici…

 

Dino Mustafić, redatelj

Svaki jubilej koji dočeka neki nezavisni portal poput Inforadara je ogroman uspjeh na nemilosrdnoj medijskoj sceni gdje se istraživačko, hrabro i činjenično novinarstvo ne cijeni. Primite moje iskrene čestitke i poštovanje za sve što činite u demokratizaciji našeg društva.

 

Tanja Topić, politička analitičarka

Brojni tekstovi na ovom portalu spadaju u red ozbiljnih, serioznih i vjerodostojnih tekstova, iza kojih se vidi ogroman rad ozbiljnih i posvećenih novinara. Rado ih pročitam. Inforadar je ozbiljan portal, iako mlad, za ozbiljne čitaoce koji promišljaju procese, pojave i događaje. Sretan rođendan uz želju da ih Inforadar obilježi što više.

 

Slavo Kukić, akademik

U BiH su veoma rijetki mediji koji uređivačkom politikom pokušavaju biti i glas istine i savjest društva. Inforadar je, bez sumnje, jedan od njih. I stoga mu želim dug život, sve veći utjecaj u javnom prostoru i sve značajniju ulogu u transformaciji BiH od društva nepravde, nemorala i ljudske bijede prema društvu istine, uvažavanja, pravde i poželjnosti.

 

Svetlana Cenić, ekonomistica

Kad imate info-rmaciju, onda ste i na radar-u svih koji bi da ona ne dopre u javnost. Zato na mnogaja ljeta i srećan rad!

 

Prof, dr. Esad Bajtal, Filozofski fakultet Sarajevo

Inforadar ne preza od toga da, u egzistencijalnom i političkom smislu, kaže kako su dva i dva četiri, i na taj način odgovori zovu svog angažmanskog i angažovanog poslanja i bivanja. To, naravno, ima svoju uredničku i drugu cijenu. Ali, u ljudskom i moralnom smislu ni ta cijena nije bez cijene, i zove se – dostojanstvo rada i življenja. Samo naprijed.

 

Neven Anđelić, Regent’s University London

Inforadar.ba je dobrodošla novina u bh. medijskom prostoru jer taj prostor nije siromašan, ali je nekvalitetan. Inforadar možda nije najpopularnija internet stranica ali je njihov doprinos, kao još nekoliko sličnih platformi, bitan za očuvanje misije slobodnog novinarstva i medija kao .“četvrtog staleža“. Dok su vlasti u BiH apsolutističke, dok je opozicija nemoćna i usitnjena, dok je civilno društvo ugroženo, preostalo je još samo nekoliko medija kao zamjena za bilo kakvu opoziciju i nadu. Inforadar, iako ni približno iste snage i utjecaja, uz još nekoliko medija, na tragu je uloge koju su igrali tadašnji B92 u Miloševićevoj Srbiji i Feral Tribune u Tuđmanovoj Hrvatskoj. Iako su pojedinačno, Inforadar i ostali slični građanski mediji u BiH, relativno slabi u poređenjima sa mastodontima slobode riječi u Hrvatskoj i Srbiji, pa i BiH 90-ih, važnost diversifikacije borbe za slobodno društvo je veliki doprinos Inforadara. Vlast sada može ušutkati jedan portal, ali ostali opstaju i zadržava se kritička misao. Razotkrivene afere tokom posljednje tri godine dokaz su važnosti i uspjeha ove redakcije. Sretan vam rođendan!

 

Vlade Simović, politički analitičar

Inforadar.ba pripada dijelu medija primarno fokusiranih na istraživačko novinarstvo. Kao takav on je provokativan i polemički. Time je postao jedan od kreatora brojnih javnih rasprava u našem društvu.

 

Nerzuk Ćurak, profesor fakultet Političkih nauka Sarajevo

Uz srdačne čestitke ekipi Inforadara na malom ali važnom jubileju, želim naglasiti da je Vaš portal jedan od rijetkih u našoj zemlji koji je razvio iznimne kriterije profesionalnog pristupa u svim novinarskim žanrovima zastupljenim na Vašoj medijskoj platformi. Bilo da je u pitanju istraživačko novinarstvo, analitičke opservacije, komentari… Inforadar je zadržao najbolje vrijednosti „old-school“ novinarstva i razvio moderne pristupe sadržaju koji korespondiraju s duhom vremena. U poplavi tabloidnog i kič novinarstva, Inforadar nije odustao od pažljivog rukovanja činjenicama, ali ga to nije omelo da jasno izražava vrijednosne stavove emancipatorske naravi, s onu stranu nacionalizma, šovinizma, ksenofobije… Za tri godine rada, više nego dovoljno. Još jednom, iskrene čestitke.

 

Vehid Šehić, Forum građana Tuzla

Pojava portala InfoRadar u BiH donio je istinu, donio je profesionalnost, donio je objektivnost, potpune informacije. Tako da oni koji prate InfoRadar mogu biti sigurni da će čitati istinu, a istina je najbolji lijek u borbi protiv svih pošasti koje vladaju ovom državom, a njih je nažalost jako mnogo, a vrlo malo onih koji pokušavaju na jedna drugačiji način boriti se za bolji sistem vrijednosti od onog kojeg imaju. Ovaj portal je nešto što daje nadu da zajedno, a svako u svojoj oblasti, se možemo izboriti i da ćemo iz ove moralne kaljuže izaći.

 

Borislav Kontić, direktor Media centra Sarajevo

U ovdašnjoj sumornoj medijskoj stvarnosti Inforadar je bitan, daragocjen pregalac u borbi za novinarstvo. Novinarstvo se, za razliku od medija, odnosno industrije, bori za tačnu, cjelovitu i istinitu informaciju. Da bismo, dakle, stekli predodžbu u kakvoj sredini, na užem i širem planu, živimo. Novinarstvo podrazumijeva borbu za ono što Englezi nazivaju common sense. Našijenski rečeno – zdrav razum! Primijenjeno na ovdašnje prilike… mediji će prenijeti stav SDA koja tvrdi da su oni glasali protiv predloženog predsjednika Gradskog vijeća Sarajeva zbog nepotizma. Naime, predloženi je mladac sin člana stranke koja ga predlaže. Novinarstvo će potvrditi činjenicu o rodbinskim vezama predloženog, ali će i podsjetiti javnost da je lider SDA sin političara preko čijih je krila na velika vrata ušao u politiku i evo jaše decenijama. Te će podsjetiti da je i jahačeva supruga nakon više od decenije studiranja mogla da bira koju će direktorsku poziciju preuzeti. Sretan rođendan Inforadaru i nikad ne zaboravite posao novinarstva.

 

Tihomir Loza, direktor Mreže za profesionalizaciju medija (SEENPM)

Mislim da je InfoRadar.ba jedna od rijetkih publikacija u BiH neopterećena političkom, etničkom ili interesnom lojalnošću. InfoRadar otvara važne teme, postavlja pitanja od javnog interesa. Mislim da je upravo taj pristup privuklo afirmisane autore i talentovane mlađe novinare.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime