Zastupnici SDP-a u NSRS su glasali za listu PDP-a za izbor članova Doma naroda PSBiH

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a ima dokaz da su zastupnici SDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Saša Grbić i Andrea Gajić glasali za PDP-ovu listu za Dom naroda PSBiH, te da nisu oni odgovorni za to što je SNSD uspio osvojiti četvrti mandat u ovom organu.

Ne želeći da nam ustupi dokaze i ne dozvolivši da ih snimimo, kako bi ih objavili, Nikšić nam je dao na uvid fotografije koje se nalaze u njegovom mobitelu. Na fotografijama se vide glasački listići za izbor članova Doma naroda PSBiH. Na oba listića je uredno, kako je i predviđeno pravilima, prekrižen kvadratić uz stranku PDP. Razlika je samo u tome što se na jednoj fotografiji vidi muška, a na drugoj ženska ruka, za koje može pretpostaviti da se radi o Grbiću i Gajić.

Očigledno su glasački listići uslikani prilikom glasanja, kako bi poslužili kao dokaz da su SDP-ovci u Narodnoj skupštini ispunili svoj dio dogovora i glasali za PDP s ciljem sprečavanja da SNSD dobije četvrtog delegata.

Osim što nije dozvolio snimanje dokaza, Nikšić nije želio davati bilo kakvu izjavu u vezi sa ovim dokazima. Na svom Facebook profilu je objavio kako je ovo urađeno kako bi obezbijedili dokaze o poštivanju dogovora, “jer smo znali s kim imamo posla”, objavio je Nikšić. Također, pozvao je predstavnike opozicije da dođu u Sarajevo kako bi im pokazao dokaze koje posjeduje, ujedno ih “prozivajući” da i oni prezentuju svoje dokaze ako ih imaju.

Prvi koji se oglasio nakon što su saopćeni rezultati glasanja i da je SNSD osvojio četvrti mandat bio je lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović. “Na prvu” je optužio zastupnike Pokreta za državu da su izvrdali dogovor time što su nepotrebno glasali za SDS, umjesto za PDP, te da je jedan od tih zastupnika glasao tako što je zaokružio naziv stranke PDP, umjesto kvadratića pored naziva.

Međutim, po svemu sudeći Vukanović se izgleda prilično “zaletio” sa optužbama, jer kako smo uspjeli saznati iz pouzdanih izvora, putem nepravilno zaokruženog listića, čija je validnost trenutno upitna, glasao je Milan Savanović, zastupnik upravo Liste za pravdu i red.

Također, saznajemo da bi na kraju listić na kojem je zaokružen naziv stranke umjesto kvadratića pored naziva mogao čak biti proglašen važećim, jer se na njemu jasno vidi namjera birača za koga želi glasati. Ipak, konačnu riječ o svemu će dati CIK BiH.

Također smo saznali da su oni koji su “greškom” glasali za SDS umjesto za PDP navodno zastupnici upravo PDP-a u NSRS, ali spadaju u red onih kojima se “ne gadi” biti blizak sa vladajućim SNSD-om.

Izvor: Oslobođenje

 

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime