OD KLADUŠE DO MOSTARA: Ko ima pravo na političku izdaju?

SDA i HDZ će nakon Mostara nastaviti da sarađuju kako to kao najkonzistentniji politički partneri rade tačno tri decenije - i ništa značajno se neće desiti. Ono što Naša stranka nije znala ili htjela da uradi, jeste da pravim argumentima stane u odbranu svojih članica

Medijska hajka i huškanje na vijećnice Naše stranke Irmu Baraliju i Bošku Ćavar polako se stišava nakon višednevne paljbe iz svih mogućih oruđa; medija pod političkom kontrolom, saopćenja, Facebook statusa zvaničnika, izjava rukovodioca SDA, targetiranja od strane botova i plasiranja lažnih informacija poput one da Boška Ćavar napušta BiH.

Nasuprot velikog trojca SDA-HDZ-SNSD, najveći izdajnik i zlo odgovorno za sve probleme u državi preko noći postala je Irma Baralija.

Vjerovatno u trenutku glasanja za gradonačelnika Mostara vijećnice NS nisu ni bile svjesne kolika lavina napada, vrijeđanja i optužbi će se obrušiti na njih zbog “izdaje Bošnjaka” i “pogodovanju HDZ-u” u osvajanju gradonačelnikog mjesta.

Foto: Boška Ćavar i Irma Baralija

Istina, sasvim je razumljiv zahtjev da se gradonačelničko mjesto ovaj put ustupi drugom narodu i da se ideja o “stolnom gradu” izbaci iz javnog diskursa, ali pretvaranje izbora u Mostaru kao odsudne borbe za državu bilo je u najmanju ruku pretjerivanje.

SDA i HDZ će nastaviti da sarađuju kako to kao najkonzistentniji politički partneri tačno tri decenije i ništa značajno se neće desiti. Ono što Naša stranka nije znala ili htjela da uradi, jeste da pravim argumentima stane u odbranu svojih članica. Mogući razlog je i nedovoljno poznavanje političkih prilika izvan Sarajeva.

Priča o “izdaji i izdajnicima” već je godinama postala javni narativ upravo SDA, a kako bi se skrenula pažnja s kontroverznih političkih procesa (i svega drugog) u čemu ova stranka uveliko učestvuje.

Podsjećamo, SDA je od 2017. godine u Unsko-sanskom kantonu (USK), nekad tajno, nekad javno, u koaliciji sa ratnim zločincem Fikretom Abdićem i njegovom strankom, čovjekom koji je ležao 10,5 godina zbog ratnih zločina i zbog kojeg je više od 1.500 pripadnika 5. Korpusa ARBiH izgubilo živote u brutalnom ratu sa vojskom tadašnje Autonomne pokrajine Zapadna Bosna. Zbog ove koalicije protestvovale su boračke organizacije u USK – ali uzaludno, jer su politička prekrajanja i vlast bitnija od osjećaja nekadašnjih branioca.

Da li je i ovo politička izdaja? Ili su možda emocije i ratne traume stanovnika Bosanske krajine manje vrijede?

Potukandidat za načelnika u Velikoj Kladuši Admil Mulalić prije dvije godine izjavio je za medije da je kandidatura Abdića za načelnika bila nezakonita, ali da je Abdić imao podršku i zaštitu koja mu je omogućila kanditaturu.

„Ovdje je javna tajna da je dobio kanditaturu uz pomoć SDA zbog kantonalne većine. Od tada naovamo, sve se radi nezakonito u ovoj općini“, kazao je tada Mulalić.

Prisjetimo se saopćenja demobilisanih boraca:

“Udruženje demobilisanih boraca Odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Armije BiH sa prostora općine Velika Kladuša najoštrije osuđuje izdajnički čin predstavnika političkih stranaka SDA i DF-a koji su potpisali koaliciju sa strankom Fikreta Abdića, a vezano za stvaranje parlamentarne većine za sastav nove Vlade USK-a. Ponizili ste najmanje 4.000 građana koji su vam dali glasove na proteklim izborima, porodicama 349 šehida nanijeli neizlječivu bol, a poginule kao da ste ponovo ubili. Pozivamo sve boračke organizacije sa područja USK-a da podignu svoj glas i kažu ne ovoj sramotnoj koaliciji. Političari, vi koji predstavljate ovaj narod, sjetite se da snosite odgovornost prema državi BiH koju smo mi oslobodili. Zbog svega navedenog, preispitajte svoje odluke!”                        (Predsjednik UDB Velika Kladuša, Sead Delić)

Također, SDA je jedina od aktivnih probosanskih stranaka u Prijedoru odbila učešće u Pokretu za Prijedor. Istovremeno, SDA u ovom gradu ima sporazum sa DNS-om, strankom koja je godinama odbijala dati saglasnost za izgradnju spomenika ubijenoj djeci u Prijedoru (i sad su u opoziciji), dok Komšićev DF, kao strateški i državni partner SDA, učestvuje u vlasti u ovom gradu zajedno sa SNSD-om te Stevandićevom Ujedinjenim Srpskom koja, podsjećamo, glorificira četnički pokret.

Foto: Pripadnici Ravogorskog pokreta u Pozorištu u Prijedoru prilikom projekcije filma o četničkom vođi Draži Mihajloviću, koju je organizovala Stevandićeva stranka

Ovo su samo neki od primjera, no isto tako ne treba zaboraviti da je SDA podržala i omogućila prevlast SNSD-HDZ koaliciji u Domu naroda Parlamenta BiH, odnosno HDZ-u u federalnom Domu naroda.

Da li su i ovo političke izdaje? Ili su možda emocije povratnika u Prijedor i Kozarac manje vrijedne?

SDA je dvije i po decenije unazad bila u koaliciji na raznim nivoima sa brojnim drugim strankama, uključujući SDS, HDZ, SNSD, Stranku za BiH, DF i SDP, a i sada je. Stoga se nameće pitanje, da li je stranka koju trenutno predvodi Bakir Izetbegović vrhovni sudija u državi, koja jedini može određivati ko s kim smije a ko ne smije, odnosno ko koga smije podržavati i ko ima pravo na političku izdaju?

Adis ŠUŠNJAR
Adis ŠUŠNJAR
Bosanskohercegovački novinar. Magistar novinarstva. izvršni urednik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI