Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Treća Bh. Povorka ponosa, u kojoj je učestvovalo više stotina osoba, održana je danas u Sarajevu pod sloganom Otpor sa margine te je prošla bez ijednog incidenta,

Noseći transparente i parole Sa koronom ili bez nema posla za trans osobe, Ulice su naša 4 zida, Nije važno ko je kvir, Smrt fašizmu, Prođi sa mnom ispod duge, Porodica je tamo gdje je ljubav i mnoge druge, kao i majice i zastave u bojama LGBTIQ zajednice, neki od učesnika posebno su naglasili zadovoljstvo organiziranjem Povorke nakon prethodne pandemijske godine, kada je održan online Pride.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Lejla Huremović kazala je kako da brojni ljudi, koji su željeli da daju podršku, nisu došli imajući u vidu pandemiju koronavirusa i uspostavljena ograničenja.

Zajedno sa učesnicima šetali su i predstavnici diplomatskog kora u BiH, kao i bh. političari, između ostalih američki ambasador u BiH Eric Nelson i i njegov partner Filippo Tattoni-Marcozzi, britanski ambasador Matth Field, političari Edin Forto, Saša Magazinović, Damir Arnaut, Predrag Kojović i dr., kao i mnoge poznate i javne ličnosti.

Američki ambasador Eric Nelson i njegov partner Pilippo Tattoni-Marcozzi (Photo: Armin Durgut/PIXSELL)

Iz Organizacionog odbora Povorke poručili su kako lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe izlaze na ulicu jer pandemijska ograničenja, kakvo smo imali prethodnu godinu, oni žive svakodnevno. Naglasili su kako je Povorka ponosa protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj LGBTIQ zajednice u bh. društvu.

“Bh. povorka ponosa je neophodan politički protest i iskaz otpora. Na taj način ukazujemo na sve institucionalne, zakonske i socio-ekonomske prepreke s kojima se LGBTIQ+ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju. U godini iza nas, prava i slobode LGBTIQ+ osoba su dodatno pogoršane, potisnute na margin. Nasilje u porodici je u porastu, a vidljivost naših iskustava gotovo da nije ni postojala. Pandemija je utišala glasove naše zajednice, ali naši osmijesi i životi nisu prestali”, naveli su u saopćenju uoči Pridea.

Nakon šetnje ulicama Sarajeva, učesnici Povorke ponosa šetnju su završili na Trgu Bosne i Hercegovine, gdje su se javnosti obratili neki od organizatora.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta. Ova pandemija donijela je još više nasilja. Zatvorila nas je u četiri zida, u krug porodičng nasilja. Došlo je vrijeme da kažem dosta”, kazao je jedan od organizatora Amar Ćatović.

Maida Zagorac iz Organizacinog odbora Bh. povorke ponosa dodala je kako ulice trebaju biti dostupne iskazivanju problema i diskriminacije te da je cilj gradnja društva koje će ovu grupu osloboditi zaštitara.

“Tražimo hitno usvanje zakona o javnog okupljanja u svim kantonima i entitetima, koji će skinuti odgovornost sa organizatora”, rekla je Zagorac, zatraživši i hitne izmjene Krivičnog zakona te kažnjavanje govora mržnje koji se zasniva na seksualnom opredjeljenju.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

I ove godine održan je kontraprotest koji je organizirao politički pokret Vjera, narod, država. Ranije je ovaj Pokret na svojoj Facebook stranici pozvao ljude da podrže njihov “Anti LGBT skup”.

Podsjećamo da je prva Bh. povorka ponosa, pod sloganom Ima izać, održana 8. septembra 2019. godine, kojoj je prisustvovalo više od 1.000 osoba.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime